ΤΟΕΒ Μυρτουντίων: Χωρίς νερό έμειναν 10.000 στρέμματα!

Χωρίς νερό έμειναν για περίπου 24 ώρες περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στον Κάμπο εξαιτίας «έκρηξης» που σημειώθηκε σε κεντρικό αγωγό , ο οποίος είναι καινούργιος, του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων.

Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, «έσκασε» ο κεντρικός αγωγός πίσω από το εργοστάσιο «Ζαφειρόπουλου-Τομαρά». Αμέσως έσπευσε συνεργείο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων υπό τον Χρήστο Παλαιολόγο και σύντομα διαπίστωσαν ότι είχε σπάσει ο ζωστήρας που ενώνει τους δύο καινούργιους σωλήνες. Διεκόπη η αρδευτική ροή με αποτέλεσμα καλλιέργειες καρπουζιού, πατάτας, καλαμποκιού να μείνουν χωρίς νερό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή.

«Δεν δικαιολογείται η ζημιά»

Στο σημείο της ζημιάς συναντήσαμε τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστο Παλαιολόγο: «Είμαστε στον Σταφιδόκαμπο στο σημείο Μπράτη και εδώ υπάρχει η ζημιά σε έναν καινούργιο αγωγό ο οποίος αρδεύει περίπου 10.000 στρέμματα. Αυτά τα στρέμματα από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι τις 6 σήμερα, δηλαδή επί 24ώρες είναι στο έλεος του Θεού.  Υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειες αφού λόγω καιρού δεν μπορούν να μείνουν  πάνω από τέσσερις ώρες χωρίς νερό. Το τεχνικό προσωπικό του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων παλεύει από χθες το βράδυ για να αποκαταστήσει τη ζημιά. Είναι μία ζημιά που δεν δικαιολογείται, γιατί ο αγωγός είναι καινούργιος. Τοποθετήθηκε πριν από τρία χρόνια. Δεν μπορεί ένα έργο κόστους 12 εκατ ευρώ με την έκπτωση να παθαίνει τόση ζημιά. Οι σωλήνες ενώνονται με έναν μεταλλικό ζωστήρα με δύο βίδες 10 χιλιοστών. Αυτό είναι αδύνατον να αντέξει την πίεση του νερού. Αυτός ο ζωστήρας, η φασκιά που λέμε είναι για μένα απαράδεκτη. Αυτή τη στιγμή φέραμε μούφες για να τοποθετήσουμε στις συνδέσεις.»

Κίνδυνος για άλλες ζημιές

Και ο πρόεδρος Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος συνέχισε: «Υπάρχουν δεκάδες άλλοι τέτοιοι ζωστήρες στο δίκτυο και δεν ξέρω αν θα αντέξουν. Πιθανόν να έχουμε και άλλες ζημιές που απεύχομαι γιατί τότε θα πληγεί ανεπανόρθωτα ο πρωτογενής τομέας. Στις δοκιμές είχε σπάσει ένας ζωστήρας και τότε τους είχα πεί ότι ο ζωστήρας δεν είναι σωστός. Δυστυχώς σήμερα δικαιώνομαι…Ως ΤΟΕΒ δίνουμε αγώνα να αποκαταστήσουμε σήμερα την ζημιά»