Αρθρογραφία

Τομάτες «Ηλείας» από την Πολωνία!

tomata_editor.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Κανείς δεν θα γνώριζε

γι’ αυτό το περιστατικό αν ο

Ηλείος επιχειρηματίας που έσπευσε

να στείλει προκαταβολή δεν

έπεφτε πιθανότατα σε απατεώνες…»

Το «κόλπο» έχει στηθεί πολύ καλά στην αγορά και φέτος, αλλά υπάρχει και η δικαιολογία των καταστροφών από τα πρόσφατα φαινόμενα της κακοκαιρίας που περιόρισε την παραγωγή.

Η εξαπάτηση των καταναλωτών συνεχίζεται από τους επιτήδειους που… «άρπαξαν» και πάλι την «ευκαιρία». Έστω και αν η καλλιέργεια της βιομηχ. τομάτας κατά δήλωση αγροτών και εκπροσώπων των εργοστασίων, παρουσιάζει μέχρι τώρα, ιδιαιτέρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι ζημιές του προηγούμενου χρονικού διαστήματος δεν επηρέασαν καθοριστικά το προϊόν, εκτός μιας συγκεκριμένης περιοχής, στο βόρειο τμήμα του Νομού που επλήγησαν καλλιέργειες κηπευτικών καρπουζιού και άλλων ειδών της ηλειακής γης.

Η οποιαδήποτε αιτίαση για έλλειψη του προϊόντος από την αγορά, είναι ουσιαστικώς ανύπαρκτη, καθώς δεν αποδεικνύεται πρακτικά, και χρησιμοποιείται ως (κακό) επιχείρημα της τακτικής των αισχροκερδούντων, εις βάρος της εγχώριας δυναμικής, που μπορεί να καλύπτει σε απόλυτο βαθμό το μέγεθος των αναγκών μας.

Και όμως η «μπίζνα» έγινε! Και αφορά τον κάμπο της Ηλείας! Με πρωταγωνιστή εκπρόσωπο εταιρείας αγροτικών προϊόντων που διαθέτει και σχετική εμπειρία στον κλάδο.

Επιχειρηματίας με έδρα την περιοχή της Βουπρασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποδέχτηκε πρόταση ξένης Εταιρείας, για την εισαγωγή 20 και πλέον τόνων τομάτας από την Πολωνία στην Ηλεία… Πείστηκε μάλιστα για την ποιότητα του ανατολικοευρωπαϊκού προϊόντος που θα αντικαταστούσε ή θα συμπλήρωνε ή θα… αναμενόταν με το τοπικό –όπως συνήθως συμβαίνει- και έσπευσε να στείλει σε πολωνέζικη τράπεζα την προκαταβολή από το συμφωνηθέν ποσό.

Κανείς δε θα γνώριζε κάτι γι’ αυτό το περιστατικό αν ο Ηλείος επιχειρηματίας δεν έπεφτε μάλλον σε απατεώνες! Και τούτο διότι, η κατάθεση χρημάτων έγινε πριν από είκοσι πέντε (25) περίπου ημέρες ωστόσο, ανταπόκριση δεν υπήρξε. Η πολωνική τομάτα (ευτυχώς) δεν έχει εισαχθεί ακόμη στον τόπο μας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που θα την έφερναν, παραμένουν άφαντοι με την προκαταβολή στην τσέπη…

Είναι όμως χαρακτηριστικό γι’ αυτό που κακώς εξακολουθεί να συμβαίνει εξαιτίας των αδύναμων έως… «εξαφανισμένων» ελεγκτικών μηχανισμών. Και είναι ακόμη πιο πολύ τραγικό όταν στις πλάτες καταναλωτών και ορισμένων ανυποψίαστων μικρών αγροτών δρουν απρόκλητα ντόπιοι μεσάζοντες και μεγαλέμποροι για να κερδίσουν εντέλει μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω.

Πολωνικές τομάτες στο μεταξύ, εντοπίσθηκαν και στην αγορά του Ρέντη, κρίθηκε ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας, παραβίαζαν παράλληλα τη νομοθεσία σήμανσης και αποσύρθηκαν όπως ήσαν μέσα σε… χαρτοκιβώτια πριν φθάσουν στο τραπέζι κάποιων οικογενειών. Πιθανότατα να ήταν της ίδιας κατηγορίας με εκείνες που θα κατέφθαναν στην Ηλεία…

Όλη η επικαιρότητα