Πολιτισμός

Τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού!

makr.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο, εδώ και 23 χρόνια οι «Φίλοι του Αη Γιάννη» στις αρχές Αυγούστου γιορτάζουν στο «Ξωκλήσι της Ξενιτιάς», στον  Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας, τη «Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού».

Η Γιορτή-θεσμός του Απόδημου Ελληνισμού μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με δύο συναυλίες που πραγματοποιούνται στις και 10 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένες στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Οι δύο συναυλίες στο Ηρώδειο είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη μεγάλη γιορτή του απόδημου ελληνισμού.

Η φετινή γιορτή  είναι ξεχωριστή εξαιτίας του σημαντικού γεγονότος της ίδρυσης Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και της δημιουργίας γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και για τη δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Επίσης ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε δηλώσει για το σκοπό αυτό τα εξής: 

«Λαμπρή και δίκαιη η ιδέα να ιδρυθεί Μουσείο Απόδημου Ελληνισμού και να στηθεί το άγαλμα της ξενιτιάς στα Μακρίσια της Ολυμπίας εκεί που κάθε καλοκαίρι για τόσα πολλά χρόνια εορτάζεται ο δυναμισμός της ομογένειας που να επισημαίνει και να θυμίζει αδιάλειπτα την αξία της παρουσίας της στις τέσσερις άκριες του κόσμου».

Η εκδήλωση τελεί συγκεκριμένα υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Μίκη Θεοδωράκη, Κώστα Γαβρά, Μιχάλη Κακογιάννη, Μελίνα Μερκούρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά.

Την εορταστική ατμόσφαιρα θα πλαισιώσουν: η   Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον»  και κορυφαία ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Ψαριανός κ.ά.

Επίσης οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης κ.ά. Οι ηθοποιοί  Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς κ.ά., καθώς και οι χορωδίες Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και η Μεικτή Χορωδία Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα