Ηλεία

Τόνοι νερού «βούλιαξαν» τον Κάμπο – Βαρθολομιό και Αγ. Μαύρα οι πλέον πληγείσες περιοχές

Ακούστε το άρθρο

-Υπερχείλισαν ρέματα και κατέστρεψαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες -Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας στο Νεοχώρι και τη Μυρσίνη – Διαμαρτυρίες για πλημμελή καθαρισμό από τους ΤΟΕΒ

Όσο καλά προετοιμασμένος και «οχυρωμένος» να ήταν ο Κάμπος δεν θα μπορούσε να αντισταθεί χωρίς απώλειες απέναντι στην επέλαση της ισχυρής καταιγίδας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας Κυλλήνης έγιναν στόχος έντονης βροχόπτωσης.

Για να γίνει κατανοητό «πόσο νερό έριξε» αξίζει να σημειωθεί ότι: στην βορειοδυτική Ηλεία που εκδηλώθηκαν τα ισχυρότερα φαινόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με  τον  μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Βαρθολομιό κατεγράφησαν 85 χιλιοστά και στον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών στην Κυλλήνη 62 χιλιοστά ύψος βροχής. Δηλαδή 85 τόνοι και 62 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Και η αλήθεια είναι ότι ως ένα βαθμό ο Κάμπος αν και δοκιμάστηκε σκληρά άντεξε. Βέβαια υπήρχαν καταστροφές σε καλλιέργειες όπως στη Μυρσίνη όπου περίπου 70 στρέμματα θερμοκηπίων με κηπευτικά  καταστράφηκαν, υπήρχαν υπερχειλίσεις ρεμάτων και πλημμύρες σε αγροτικούς δρόμους και χωράφια. Αγρότες και κάτοικοι στις περιοχές Βαρθολομιού και Αγίας Μαύρας επιρρίπτουν ευθύνες στους ΤΟΕΒ για πλημμελή καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων στους τομείς ευθύνης των.

Καταστροφή στις καλλιέργειες

Στην περιοχή Ράχη στη Μυρσίνη η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές στα θερμοκήπια της περιοχής  και όπως υποστηρίζουν οι αγρότες (Σπύρος Πεντότης) η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Στα θερμοκήπια καλλιεργούσαν κολοκύθια και άλλα κηπευτικά και χθες θα ξεκινούσε η συγκομιδή. Περίπου 70 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργιών καταστράφηκαν. Την περιοχή επισκέφθηκε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος. Στην περιοχή βρισκόταν από το πρωί ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρήστος Παλαιολόγος με τους αντιδημάρχους Πέτρο Ανυφαντή και Διονύση Κεκάτο. Τα ρέματα Γιαννίτσης και Ανισάτος υπερχείλισαν και τα νερά κάλυψαν τις γύρω εκτάσεις. Τα ρέματα σε μεγάλο βαθμό έχουν καθαρισθεί αλλά ήταν αδύνατον να συγκρατήσουν τόσο ύψος βροχής.

«Λίμνη» η Μυρσίνη

Προβλήματα υπήρχαν και στο χωριό. Στη διασταύρωση του υδατόπυργου στη Μυρσίνη είχε πλημμυρίσει ο δρόμος και πολύ χαμηλά οχήματα και δίκυκλα περνούσαν με δυσκολία το σημείο αυτό , μέχρι που αποσύρθηκαν τα νερά .Ο πρόεδρος της ΤΚ κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος δήλωσε: “Προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε τα φρεάτια που υπάρχουν στη διασταύρωση αυτή , αλλά δεν ήταν φραγμένα . Απλά ο αγωγός ομβρίων υδάτων δεν απορροφούσε άλλο νερό.Πάντως το στραγγιστικό κανάλι πίσω από τον υδατόπυργο πρέπει να καθαριστεί γιατί η στάθμη του είναι στο ίδιο ύψος με τα νερά του δρόμου.Επίσης και ο Ανισάτος έχει ξεχειλίσει.

Είχα από ημέρες ενημερώσει τους αρμόδιους αντιδημάρχους ότι χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα , όπως JCB , αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν έχουμε οδηγούς και εργάτες και μόλις επιλυθεί το πρόβλημα , άμεσα θα ικανοποιηθεί το αίτημά μου”.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο κέντρο των Λεχαινών στην παλαιά αγορά.

Διαμαρτυρία στην Αγ. Μαύρα

Αγρότες και κάτοικοι της Αγ. Μαύρας  του  Δήμου Πηνειού διαμαρτύρονται γιατί ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων δεν έχει καθαρίσει σε κάποια σημεία τα κανάλια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και ένας σταύλος όπου καταστράφηκε ο σανός. «Αν η έντονη καταιγίδα συνεχιζόταν θα είχαμε πρόβλημα και μέσα στο χωριό» υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Όλη η επικαιρότητα