Ηλεία

Τοποθετήθηκε το Seatrack στην παραλία «Πλάκες» Κατακόλου – Κάλλιο αργά παρά ποτέ… (VIDEO – PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Με την ευχή πως για τα επόμενα χρόνια η παράδοση του θα γίνεται νωρίτερα, στις αρχές του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην παραλία «Πλάκες» Κατακόλου,  η παράδοση-παραλαβή του έργου τοποθέτησης της ράμπας Seatrack (προσφέρει αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα)…

Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού οι συνάνθρωποι μας ΑμεΑ θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα μπάνια τους στη συγκεκριμένη παραλία αφού τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν και η ράμπα παραδόθηκε προς χρήση…

Στην παράδοση του έργου έδωσαν το παρόν μέλη και γονείς των συλλόγων ΑμεΑ της Ηλείας και Αρκαδίας καθώς και εκπρόσωποι φορέων.  Ο Αλέξης Λευθεριώτης ήταν αυτός που χρησιμοποίησε πρώτος τη ράμπα και έπεσε στη θάλασσα… την ίδια ευκαιρία θα έχουν και οι ΑμεΑ της Ηλείας αλλά και γειτονικών νομών ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στην περιοχή μας -με την μεγάλη ακτογραμμή- θα πρέπει να τοποθετηθούν Seatrack και σε άλλες παραλίες…

Ο Αλέξης Λευθεριώτης ήταν αυτός που χρησιμοποίησε πρώτος τη ράμπα και έπεσε στη θάλασσα…

«Ο μηχανισμός είχε λειτουργήσει και πέρυσι με δωρεά της TOBEA, φέτος όμως αγοράστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία και ευχαριστούμε όπως και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο. Πλέον ο μηχανισμός θα βρίσκεται εδώ κάθε χρόνο και θα μπορούν οι άνθρωποι με αναπηρία της Ηλείας να απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Καλό θα είναι το Seatrack να τοποθετηθεί και σε άλλες παραλίες της Ηλείας καθώς ΑμεΑ από πιο μακρινές περιοχές του νομού δεν είναι και πολύ εύκολο να έρχονται εδώ. Θεωρώ επίσης πως εδώ στις “Πλάκες” θα έπρεπε να υπάρχει και γαλάζια σημαία γιατί είναι η μοναδική που διαθέτει την συγκεκριμένη ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα και είναι μια πολύ καθαρή παραλία. Χρειάζεται μόνο να φτιαχτούν 2-3 πράγματα ακόμα, ανάμεσα τους μια τουαλέτα για ανθρώπους με αναπηρία, ένα ανάλογο παρκινγκ, μια ντουζιέρα και μια ακόμα ομπρέλα. Φυσικά του χρόνου ελπίζω πως θα υπάρξει η μέριμνα για να τοποθετηθεί το μηχάνημα νωρίτερα. Για να συμβεί αυτό υπάρχει ένα κόστος και δεν θα ήθελα να φανταστώ πως θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε ποιος θα το επιβαρυνθεί και να μπει Αύγουστος για να λειτουργήσει!» δήλωσε ο Συντονιστικός Γραμματέας ΑΜΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι:  «Συγχαίρω τον σύλλογο και τον Γιώργο Παπανικολόπουλο  που έχει καταφέρει να γνωστοποιήσει δημόσια τα προβλήματα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι στο γεγονός πως δεν είχαμε αξιολογήσει σωστά τα προβλήματα τους και να τους δώσουμε τα ελάχιστα που χρειάζονταν για να νιώσουν μικρές απολαύσεις όπως το να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Ως υπεύθυνος ενός φορέα που υποδέχεται χιλιάδες τουριστών έπρεπε να έχουμε μεριμνήσει για το τμήμα αυτών με ειδικές ανάγκες και να έχουμε δώσει τη λύση. Πικραίνομαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα αφού ο τρόπος που δουλεύει το Δημόσιο είναι ένας τρόπος που κάποιος μπορεί να σου ζητάει κάτι απλό που κοστίζει ελάχιστα και να μην έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις αφού δεν υπάρχει ο ανάλογος κωδικός… Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρούμε ένα τρόπο ώστε να  δίνουμε λύσεις άμεσα και έγκαιρα για τους ΑμεΑ. Και για να το κάνω πράξη καλώ τον κ. Παπανικοόπουλο και τον σύλλογο να συμμετάσχει στο επόμενο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και να βάλουμε επί τάπητος όλα τα προβλήματα που μου ανέφερε νωρίτερα και να βρούμε λύσεις, έστω και με τον τρόπο που σκέφτεται το Δημόσιο».

Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ νομού Αρκαδίας Παναγιώτης Παρασκευόπουλος που έδωσε μια διαφορετική διάσταση στην σημασία της τοποθέτησης τονίζοντας ότι: «ένα σύστημα Seatrack μπορεί να προσελκύσει τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος. Μιλάμε για ανθρώπους που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους αφού “παρασύρουν” μαζί τους μια μεγάλη οικογένεια ή μια μεγάλη παρέα μαζί τους. Ζητώ από την τοπική κοινωνία να αγαπήσει το Seatrack, να το προσέξει έτσι ώστε όταν ερχόμαστε εδώ για μπάνιο να είναι πάντα λειτουργικό».

Την δυνατότητα να κάνουν το μπάνιο τους στην παραλία «Πλάκες» Κατακόλου έχουν από χθες -και επίσημα- οι ΑμεΑ της Ηλείας.

Ως «ημέρα-ορόσημο» για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας χαρακτήρισε την χθεσινή ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος για να συμπληρώσει λέγοντας πως: «είμαστε δίπλα στους ΑμεΑ και αυτό το δείχνουμε εμπράκτως με την παράδοση του έργου που ήταν στόχος μας και το υλοποιούμε έστω και τώρα καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν. Το έργο θα βελτιώσει τη καθημερινότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, δεν λύνει όλα τα προβλήματα τους, αποτελεί όμως ένα βήμα. Η αντιμετώπιση της αναπηρίας αποτελεί κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα. Ας εργαστούμε όλοι για να προσφέρουμε ίσια μεταχείριση και ίσια δικαιώματα χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των ΑμεΑ».

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο λαός μας κάτι που επαληθεύεται με την τοποθέτηση του Seatrack. Έστω και καθυστερημένα τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Θα πρέπει έγκαιρα να δούμε ποιες είναι οι ελλείψεις και με ικανοποίηση άκουσα τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ πως σε συνεργασία με το σύλλογο θα δώσουν λύσεις όπου χρειαστεί. Βεβαίως και ο Δήμος θα πρέπει από την πλευρά του να δείξει ενδιαφέρον για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και θα ήθελα να προτείνω το κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για την προμήθεια και εγκατάσταση Seatrck να χρησιμέψει για την τοποθέτηση του συστήματος σε μια άλλη παραλία. Αυτό να γίνει έγκαιρα όμως και του χρόνου να έχουμε κι ένα δεύτερο Seatrack… παραλίες άλλωστε έχουμε πάρα πολλές»… ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννης Αργυρόπουλος.

Στις «Πλάκες» βρέθηκε χθες και η συγγραφέας Άννα Κορτέση που στηρίζει τις δράσεις του συλλόγου η οποία και δήλωσε σχετικά πως: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, σε ένα σπουδαίο έργο. Και είναι σπουδαίο γιατί όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν ένα μπάνιο».

Όλη η επικαιρότητα