WEB tv Έρευνα

Τώρα ξέρουμε αν μια δυνατή φωνή μπορεί όντως να σπάσει ποτήρι [VIDEO]

Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε δει σε ταινία μία δυνατή ανθρώπινη φωνή να σπάει το γυαλί. Είναι όμως κάτι τέτοιο αληθές;

Η κατανόηση λειτουργίας του ήχου είναι απαραίτητη για να εξερευνήσουμε την παραπάνω ερώτηση. Ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής από μεταβολές πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Ο αέρας είναι απαραίτητος για τη διάδοση ηχητικών μηνυμάτων αφού, ο ήχος δεν διαδίδεται στο απόλυτο κενό.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο όμως μία δυνατή φωνή μπορεί να μεταφέρει στον αέρα τόσο δυνατά ηχητικά μηνύματα ώστε να είναι ικανά να σπάσουν ένα ποτήρι κρασιού. Τα ηχητικά μηνύματα μπορούν να κάνουν θρύψαλα το γυαλί, αν μεταφέρονται σε μεγάλη ένταση. Επειδή οι τραγουδίστριες όπερας μπορούν να ερμηνεύσουν σε δυνατή ένταση, είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν ένα ποτήρι.

Αυτό που θα σας φανεί ακόμα πιο περίεργο, είναι ότι ένας δυνατός ήχος μπορεί μέχρι και να σκοτώσει κάποιον. Όταν μια βόμβα εκρήγνυται, εκπέμπει εξαιρετικά δυνατές ηχητικές δονήσεις σε μία μεγάλη επιφάνεια. Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούσει μέχρι 120 decibels. Άνω των 120 decibels μπορεί να προκαλέσει ρήξη του ακουστικού τυμπάνου.

Έτσι, στα 200 decibels κανείς δεν μπορεί να ακούσει τη βόμβα αν βρίσκεται κοντά. Η ηχητική αυτή πίεση είναι αρκετή όμως, ώστε να προκαλέσει φθορά στον πνεύμονα και σημαντικά εσωτερικά τραύματα. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί στρατιώτες βρέθηκαν νεκροί στο πεδίο μάχης χωρίς εξωτερικά τραύματα και ο λόγος θανάτου ήταν ο ήχος…

Πηγή: newsit

Όλη η επικαιρότητα