Ηλεία

Τουρίστες στον Πύργο: Η αρχή έγινε…

Ακούστε το άρθρο

Το δικό τους χρώμα (διαφόρων αποχρώσεων) δίνουν στην πόλη τους τελευταίους δυόμιση μήνες περίπου οι τουρίστες που επισκέπτονται τον Πύργο.

Άνθρωποι από διάφορα σημεία του πλανήτη έρχονται στην πρωτεύουσα της Ηλείας με τα κόκκινα τουριστικά λεωφορεία (open bus) από το λιμάνι του Κατακόλου που αποτελεί τον τροφοδότη του τουριστικού αυτού ρεύματος… 

Το ξεκίνημα έγινε στις αρχές του πεσμένου Αυγούστου κι από τότε στον Πύργο έχουν βρεθεί αρκετές χιλιάδες τουριστών που περιπλανούνται στην πόλη για το χρόνο που έχουν στη διάθεση τους. Οι τουρίστες-επισκέπτες έρχονται τις ημέρες που στο λιμάνι του Κατακόλου «δένουν» πλοία κάτι που θα συνεχιστεί έως τα τέλη του μήνα με την ίδια συχνότητα και πιο αραιά και τον Νοέμβριο…

Άλλοτε λιγότεροι, άλλοτε περισσότεροι, χωρισμένοι σε γκρουπ, ή απλά σε παρέες αλλά και μόνοι περιδιαβαίνουν τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης σύμφωνα με το χρόνο που έχουν στη διάθεση τους…

Η κεντρική πλατεία, το Λάτσειο, τα café, το Αρχαιολογικό Μουσείο, οι ναοί του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Κυριακής, τα καταστήματα εστίασης αλλά και διάφορα άλλα μαγαζιά είναι αυτά που κερδίζουν το ενδιαφέρον τους στον λίγο –η αλήθεια είναι- χρόνο που παραμένουν στην πόλη.

Δυναμική ή λιγότερο δυναμική η παρουσία τους αποτελεί ένα νέο στοιχείο στην καθημερινότητα του Πύργου κάτι που παραδέχονται πολίτες και κυρίως επαγγελματίες της πόλης. Όλοι πάντως συμφωνούν σε ένα πράγμα… «Η αρχή έγινε!»…

Κι αυτό που μένει να δούμε είναι και η συνέχεια της προσπάθειας προκειμένου ο Πύργος να αποκτήσει ισχυρότερο τουριστικό ρεύμα…

Δείτε σήμερα τι λένε για την πόλη του Πύργου τουρίστες αλλά και επαγγελματίες της πόλης…

Ticiane Raymundo (Σάο Πάολο, Βραζιλία)

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Στον Πύργο περπατήσαμε μαζί με τις φίλες μου Jupira και Rita στην πόλη και ήπιαμε θαυμάσιο καφέ! Είναι μια ωραία πόλη με ωραίους κατοίκους και θα ήθελα να ξανάρθω τον επόμενο χρόνο. Θα πάμε και στην Αρχαία Ολυμπία στη συνέχεια. Οι Βραζιλιάνοι αγαπούν την Ελλάδα, και μιλούν πολλές φορές για την χώρα σας».

Πίτερ Ακάμπου (Βισμπάντεν, Γερμανία)

«Έχω ξανάρθει πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα και επισκέφθηκα Κρήτη, Ρόδο κι άλλα μικρότερα νησιά. Στην περιοχή σας βρίσκομαι για πρώτη φορά και στον Πύργο είδα πολλά παλιά κτίρια και εκκλησίες που ήταν ενδιαφέρον, ενώ αγόρασα κι ένα ζευγάρι παπούτσια… θα το σκεφτόμουν νάρθω κάποια άλλη στιγμή».

Ντιμίτρου Γιονότς (Ρουμάνος που ζει στη Βαρκελώνη της Ισπανίας)

«Έρχομαι στη Ελλάδα για πρώτη φορά. Το κέντρο του Πύργου ήταν πολύ ωραίο και η πόλη μου άρεσε όσο είδα όπως και οι άνθρωποι της. Πήγα στον κουρέα και αγόρασα και ρούχα. Θα ήθελα να ξαναπεράσω από την πόλη κάνοντας διακοπές με το αυτοκίνητο μου για να γνωρίζω καλύτερα την Ελλάδα».

Σόνια Χουφστεταντ (Μόναχο, Γερμανία)

«Είμαι στην Ελλάδα για πρώτη φορά και κάνω κρουαζιέρα, σταθμός της οποία είναι και το λιμάνι του Κατακόλου. Είναι όμορφα στον Πύργο από το λίγο που αντίκρισα. Έκανα βόλτα αλλά λόγω χρόνου μόνο κοιτάζαμε κτίρια, μαγαζιά και τους ανθρώπους. Στη μια περίπου ώρα που έμεινα είδα τον ναό του Αγίου Νικολάου, που είναι πολύ ωραίος, περπάτησα στους δρόμους, χάρηκα τον ήλιο… είναι Οκτώβρης κι είναι ακόμα καλοκαίρι! Γιατί όχι;… θα ήθελα να ξανάρθω μια επίσκεψη με περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου

Θανάσης Μπούκλης (ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου)

«Νομίζω πως είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τον τουρισμό στον Πύργο. Αυτό θα γίνει τη στιγμή που θα δώσουμε κίνητρα στο να παραμείνει περισσότερο ο τουρίστας στην πόλη και να υπάρχει επισκεψιμότητα σε μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων διαφόρων ειδών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση πριν οι τουρίστες μπουν στο λεωφορείο ή με την εκτύπωση φυλλαδίου στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματίες. Και παράλληλα να δώσουμε κίνητρο όπως μια έκπτωση κι όχι να κοιτάξουμε πως θα τους χρεώσουμε παραπάνω γιατί έτσι δεν θα ξανάρθουν. Πάντως μέχρι σήμερα οι τουρίστες δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην πόλη αφού, ας μην ξεχνάμε, μιλάμε για ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα. Βλέποντας και μαθαίνοντας μπορούμε κι εμείς να γίνουμε καλύτεροι».

Βασιλική Ζαφειράκη (ιδιοκτήτρια μινι-μάρκετ)

«Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε τουρίστες στον Πύργο, όχι κάθε ημέρα αλλά τις ημέρες που έρχονται κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο. Από εμάς προμηθεύονται κυρίως νερό και αναψυκτικά αλλά και τσιγάρα. Ιταλοί, Άγγλοι, Ισπανοί, Γερμανοί είναι οι συχνότερες εθνικότητες. Είναι θετική η έλευση τους και μπορούν να βοηθήσουν την τοπική Αγορά. Νομίζω ότι θα έπρεπε να μπορούν να περνάνε από περισσότερα σημεία της πόλης για να διαχέεται η παρουσία τους. Πιστεύω πως ο Πύργος που βρίσκεται ανάμεσα σε Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία μπορεί να γίνει τόπος προορισμού. Φτάνει να φτιαχτούν ορισμένα πράγματα μικρά, όπως οι δημόσιες τουαλέτες, ή μεγαλύτερα με κυριότερο τον δρόμο Πάτρα – Πύργος που θα αυξήσει τον εσωτερικό τουρισμό».

Αλεξία Γεωργοπούλου (ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου)

«Η συνεχής αύξηση των τουριστών στον Πύργο και την περιοχή του Αρχαιολογικού  Μουσείου, σίγουρα είναι ενθαρρυντικό γεγονός για την ανάδειξη της πόλης αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Δήμος και Μουσείο πρέπει να συνεργαστούν και με επιστημονικό προσωπικό, να ξεναγούν σωστά και ελκυστικά τους επισκέπτες. Είμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας έτσι ώστε ο Πύργος να γίνει ελκυστικός προορισμός που μόνο όφελος μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία ευρύτερα».

Χάρης Κανελλακόπουλος (διακοσμητής, υπεύθυνος έκθεσης λαογραφικού περιεχομένου με τίτλο «Πορτρέτα δωματίων»)

«Θα είχε ενδιαφέρον πιστεύω οι τουρίστες-επισκέπτες στην πόλη μας να μπορούσαν να επισκέπτονται την έκθεση Πορτρέτα δωματίων. Είμαι διατεθειμένος να παραχωρήσω σε κάποιον φορέα που ενδιαφέρεται την δυνατότητα να παρουσιάζει το χώρο και μάλιστα άνευ εισιτηρίου. Είναι ένας χώρος που εύκολα θα σταματούσε κανείς για να επισκεφθεί μιας και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο Πύργος μπορεί να παρουσιάσει τουριστικό ενδιαφέρον αρκεί να γίνει προσπάθεια από όλους να το παρουσιάσουμε όλοι μαζί. Το τελευταίο διάστημα οι τουρίστες δημιουργούν πολύ ωραία εικόνα στον Πύργο, τα μαγαζιά έχουν μια κίνηση και –ελεγχόμενα- γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι».

Όλη η επικαιρότητα