Ελλάδα

Τούρκοι στην Ελλάδα: Ζωές γεμάτες φόβο στην Τουρκία του Ερντογάν

Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν εξαπλωθεί στην Τουρκία εδώ και χρόνια. Ο 24χρονος Σερχάτ, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος μιας προοδευτικής αριστερής οργάνωσης, ήταν ενεργό αριστερό μέλος στην πολιτική σκηνή της Κωνσταντινούπολης. Τώρα ζει και σπουδάζει ελληνική λογοτεχνία στην Θεσσαλονίκη και είναι ενεργό μέλος της αριστερής φοιτητικής ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Σερχάτ σχεδίαζε να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία στην Άγκυρα αλλά αποφάσισε να μείνει στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο πατέρας του ήταν άρρωστος. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην διαδήλωση που σκόπευε να πάει.

“Ορισμένοι άνθρωποι που ήξερα από τον προοδευτικό αριστερό πολιτικό χώρο ήταν μεταξύ των νεκρών. Για μένα εκείνη η μέρα ήταν το σημείο της στροφής. Η πολιτική καταπίεση ήταν εμφανής”, δήλωσε ο Σερχάτ. “Δεν μπορούσαμε πλέον να οργανώνουμε και να συμμετέχουμε σε πολιτικές διαμαρτυρίες. Μας οδήγησαν στην σιωπή. Οι φίλοι μου ήταν φυλακισμένοι. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά το πραξικόπημα”, συνέχισε.

Ο Σερχάτ ήρθε στην Ελλάδα, όπου ζει από τότε. Έψαχνε για ένα μέρος, όπου θα ήταν ελεύθερος να είναι πολιτικά ενεργός.

“Ο χαρακτήρας της Τουρκίας έχει αλλάξει. Η πολιτική νοοτροπία των πολιτών έχει αλλάξει. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ αλλά το γενικότερο κύμα ακραίου συντηρητισμού – κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα” επεσήμανε.

Ανελέητο κυνήγι μαγισσών

Η Δομινίκα Σπυράτου της ελληνικής ΜΚΟ Αλληλεγγύη Τώρα, η οπία παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες, δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 Τούρκοι πολίτες ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας άσυλο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 ενώ σχεδόν 300 Τούρκοι βρίσκονται τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σαμπαχατίν και ο Ερκάν (δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα) συναντήθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης για τους μετανάστες στη βόρεια Ελλάδα αλλά τώρα ζουν στη Θεσσαλονίκη. Αμφότεροι διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τον Μάιο. Και οι δύο είναι υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν – ο “εγκέφαλος” της απόπειρας πραξικοπήματος κατά την Τουρκία – και θεώρησαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να φύγουν από τη χώρα.

Ο Σαμπαχατίν ήταν σκηνοθέτης και παραγωγός στην Κωνσταντινούπολη πριν αποφασίσει να φύγει. Ήταν επίσης ενεργό μέλος του κινήματος Γκιουλέν. Πριν φύγει από την Τουρκία προσπαθούσε να ξανασμίξει με την σύζυγο του, πολίτη Σουηδίας.

“Μετά το πραξικόπημα το διαβατήριό μου ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, αργότερα μου το αφαίρεσαν και δεν μου επέτρεψαν να το ανανεώσω. Αναγκάστηκα να έρθω στην Ελλάδα γιατί ένιωθα ότι με παρακολουθούσαν”, δήλωσε.

Ο Σαμπαχατίν πιστεύει ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας αλλά δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό, παρά την υποστήριξη ενός μεγάλου τμήματος της τουρκικής κοινωνίας. Μέχρι τότε, φοβάται τι μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους σαν αυτόν που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν.

“Έχουμε ακούσει για απαγωγές και γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν απαχθεί από αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Φοβόμαστε ότι το ίδιο θα συμβεί και σ’ εμάς”, υποστήριξε.

Φεύγοντας μακριά από τα βασανιστήρια

Ο Ερκάν εργάστηκε ως γεωλόγος στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Άγκυρα μέχρι ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν ξαφνικά τέθηκε εκτός. Λίγο αργότερα συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως πραξικοπηματίας και για το θάνατο ανθρώπων εκείνο το βράδυ του Ιουλίου. Στα τέλη Δεκεμβρίου συνελήφθη. Αρνήθηκε να ομολογήσει τα προαναφερόμενα εγκλήματα. Την επόμενη μέρα οι αρχές συνέλαβαν την σύζυγό του. Και οι δύο φυλακίστηκαν για 10 ημέρες. Τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωσή τους, ο Ερκάν συνελήφθη και πάλι. Η σύζυγός του αναγκάστηκε να κρύβεται.

“Με πήγαν σε ένα μεγάλο γήπεδο, όπου βρίσκονταν περίπου 160 κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Προσπάθησαν να με κάνουν να υπογράψω ομολογία και απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν αν δεν το έκανα”, δήλωσε ο Ερκάν.

“Ήμουν δεμένος με χειροπέδες σε μια καρέκλα και το κεφάλι μου ήταν καλυμμένο με μια τσάντα. Μου έριχναν νερό με μάνικα πυροσβεστικού και μετά έβαζαν τεράστια κομμάτια πάγου πάνω μου. Όταν έκαναν διάλειμμα, μου ζητούσαν να υπογράψω την ομολογία. Δεν το έκανα”, επεσήμανε.

“Δεν μας άφηναν να μιλήσουμε, δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε ακουμπώντας πίσω την πλάτη μας ή έχοντας γείρει στον αριστερό ώμο. Μόνο στην δεξιά πλευρά. Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας στρίβαμε ερχόταν στρατιώτης και μας χτυπούσε. Μας έδιναν φαγητό που ήταν μέσα σε κομμάτι πάγου. Έπρεπε να λιώσουμε τον πάγο για να φάμε”.

Ο Ερκάν ισχυρίζεται ότι ορισμένοι που κάποτε είχαν υψηλότερες πολιτικές θέσεις υπέστησαν χειρότερα βασανιστήρια ενώ κάποιοι έπεσαν θύματα βιασμού.

Ο Ερκάν τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Μια μέρα πριν οι αρχές του βάλουν “βραχιολάκι” για να παρακολουθούν τις κινήσεις του, πήρε την σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους και κατευθύνθηκαν προς τα ελληνικά σύνορα. Ανέβηκαν σε μια μικρή βάρκα και διέσχισαν τον Έβρο. Την επόμενη μέρα παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές και ζήτησαν διεθνή προστασία.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα