Κόσμος

Τουρκία ώρα μηδέν: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρισιμότερες εκλογές

Ακούστε το άρθρο

Οι Τούρκοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την επόμενη ημέρα. “Δεν αποκλείονται τα επεισόδια, στην περίπτωση που διαπιστωθεί νοθεία. Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους” εκτιμά ο δημοσιογράφος Μέριτς Σενιούζ.

Με τον Ερντογάν να δηλώνει την ύστατη ώρα ότι έχει στοιχεία και θα αποκαλύψει τις προσεχείς ημέρες γνωστό πρόσωπο που εμπλέκεται στο επιχειρούμενο πραξικόπημα του 2016 (πιθανολογείται για μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP) και τον Moυχαρέμ Ιντζέ -τη μεγάλη έκπληξη της προεκλογικής περιόδου – να κραδαίνει πατάτες και κρεμμύδια στις ομιλίες του για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τη σημερινή ακρίβεια σε βασικά αγαθά, άνοιξαν σήμερα στις 8 το πρωί οι κάλπες σε 180.000 περίπου εκλογικά κέντρα της Τουρκίας για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Τις κρισιμότερες και πιο ρευστές των τελευταίων χρόνων, στις οποίες είναι στραμμένα τα μάτια πραγματικά όλων: της Ελλάδας, των Ευρωπαίων, των ΗΠΑ, των Αράβων. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά καθώς τα πάντα εμφανίζονται ρευστά στην χαώδη χώρα. Ο ηγέτης του CHP Ιντζέ, όπως φαίνεται, από τα social media που χειρίζεται εξαιρετικά, έχει αποκτήσει τεράστιο ρεύμα και υποστηρικτές ακόμη κι από μπλοκ που δεν έχουν καμία πολιτική σχέση μαζί του, τόσο δε που ο υποψήφιος με το φιλοκουρδικό ΗDP κι από τις εμβληματικές προσωπικότητες της εγχώριας Αριστεράς και του κινήματος Gezi, Αχμέντ Σικ, να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότατα να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να υπερισχύσει του κυβερνητικού AKP από τον πρώτο γύρο. «Στο ενδεχόμενο αυτό ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τη χώρα» υποστηρίζει στο NEWS 24/7 ο πρόσφατα αποφυλακισμένος πολιτικός, ακτιβιστής και δημοσιογράφος.

Αν το HDP, που επίσης έχει καλή δυναμική σπάσει το φράγμα του 10% (δημοσκοπήσεις του δίνουν και 14%)κι ο Ερντογάν δεν εξασφαλίσει τις 600 κοινοβουλευτικές έδρες που χρειάζεται, τότε είτε θα προκηρύξει νέες πρόωρες εκλογές, τις οποίες θέλει να αποφύγει, είτε θα καταφύγει σε νέο δημοψήφισμα.

Με το νέο σύστημα που εγκαινιάζεται σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκτά υπερεξουσίες, καταργείται ο πρωθυπουργός και υπουργοί, δικαστικοί και στρατιωτικοί επιλέγονται αποκλειστικά από τον ίδιο. «Το προεδρικό σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τα προεδρικά των ΗΠΑ ή της Γαλλίας. Μιλάμε για ένα αυταρχικό προσωποπαγές σύστημα» υπογραμμίζει στη συνομιλία μας ο ιστορικός πρώην διευθυντή της αντικυβερνητικής Cumhuriyet Αϊντίν Ενγκίν.

Οι Τούρκοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την επόμενη ημέρα. «Δεν αποκλείονται τα επεισόδια, στην περίπτωση που διαπιστωθεί νοθεία. Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους» εκτιμά ο δημοσιογράφος Μέριτς Σενιούζ.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι μπορεί να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της νοθείας. «Παρατηρητές μας σχεδιάζουν να πάνε αυτοβούλως ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου κυριαρχεί το ΑΚP, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους» αποκαλύπτει ο Αχμέντ Σικ.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17.00 το απόγευμα και η καταμέτρηση θα ξεκινήσει με τις προεδρικές ψήφους. Όπως ανακοινώθηκε, 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα έχουν επιστρατευτεί στην Κωνσταντινούπολη, για λόγους ασφαλείας. Σε όλη την Τουρκία 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Χθες βράδυ πάντως η Κωνσταντινούπολη ήταν μια μητρόπολη που ζούσε έντονα ξενυχτώντας. Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Τάξιμ κατακλύζονταν από ντόπιο κυρίως κόσμο – οι τουρίστες είναι ελάχιστοι – που κατανάλωνε, παρά την απαγόρευση λόγω των εκλογών, αλκοόλ.

Σε μια εναλλακτική συνοικία του Πέραν νεαροί γκραφιτάδες αφήναν το δικό τους αποτύπωμα στους γκρίζουν τοίχους: “Hayir” (ΟΧΙ). Η ψήφος των Κούρδων και των νέων θα κρίνουν μεταξύ άλλων τις σημερινές εκλογές, όπου η αποχή αναμένεται να είναι σημαντική.

NEWSROOM 24/7

Όλη η επικαιρότητα