Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πολιτική η απόφαση για τη μη έκδοση των «οκτώ»

Πολιτική απόφαση που θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις χαρακτήρισε η Τουρκία το δεύτερο ελληνικό «όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική δικαιοσύνη απογοήτευσε την Αγκυρα για μια ακόμη φορά, καθώς δεν έδωσε την απαραίτητη στήριξη σε μια χώρα σύμμαχο, η οποία μάχεται την τρομοκρατία και  την εγκληματικότητα.

Επίσης, τονίζεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη αγνόησε στην απόφασή της τα δικαιώματα των θυμάτων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Σήμερα, Πέμπτη, το Συμβούλιο Εφετών απάντησε αρνητικά στο δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τελευταίων δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Για τους άλλους έξι είχε εκδώσει αρνητική απάντηση τις προηγούμενες ημέρες.

Εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών: «Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης.

» Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα.

» Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία, θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

Newsroom ΔΟΛ