Κόσμος

Τραμπ: Το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και τη ρωσική απειλή

Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις χώρες-μέλη να εστιάσουν στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και της «ρωσικής απειλής», καλώντας μάλιστα τις χώρες που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά» να εξοφλήσουν τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί εργαλείο για την «ειρήνη και σταθερότητα», ωστόσο δεν έκανε αναφορά στο Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών-μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως.

Σύμφωνα πάντως με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ τηρεί κοινή στάση με τις άλλες χώρες–μέλη στην υπεράσπιση όλων των χωρών της Συμμαχίας. «Είναι ο πυρήνας της Συμμαχίας» δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την ομιλία του Τραμπ.

«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ» τόνισε κατά την ομιλία του ο Τραμπ.

«Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς) Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» σημείωσε, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους».

«Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διαμήνυσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάχονται την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «άγρια» και «βάρβαρη» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ.

«Δεν θα μειώσουμε ποτέ την αποφασιστικότητά μας να συντρίψουμε την τρομοκρατία και να επιτύχουμε διαρκή ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους, έπειτα από τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην τρομοκρατία […] αλλιώς η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλη μέρη θα συνεχιστεί για πάντα» τόνισε ο Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα