Ελλάδα Πολιτική

Τραγέλαφος: Απέσυραν τη διάταξη για το απόρρητο των δικηγόρων – Κοντονής: To έμαθα από τον πρόεδρο του ΔΣΑ

Ακούστε το άρθρο

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμου του δικηγορικού κόσμου, απεσύρθη η διάταξη για το απόρρητο των δικηγόρων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής μάλιστα δήλωσε… άγνοια δηλώνοντας ότι πληροφορήθηκε την επίμαχη διάταξη από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή.

Η διάταξη προέβλεπε ότι διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογουμένους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο.

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την εν λόγω διάταξη ανέφερε: «Διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους, αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».

Η υφυπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, υπό τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα για τους δικηγόρους, αλλά και για άλλα επαγγέλματα και προσέθεσε ότι το άρθρο 12 του επίμαχου νομοσχεδίου,  καταργεί το δικηγορικό απόρρητο, χωρίς την παραμικρή θεσμική εγγύηση, κάτι που είναι, όπως είπε «απαράδεκτο».

Παράλληλα ζήτησε από την Αικατερίνη Παπανάτσιου να δηλώσει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη ρύθμιση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν

Η κυρία Παπανάτσιου απάντησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις-διορθώσεις επί του σχεδίου νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η διαγραφή της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του επίμαχου νομοσχεδίου και το απέσυρε.

Στη συνέχεια, προσήλθε στην αίθουσα της Βουλής ο κ. Κοντονής και ρωτήθηκε από τον κ. Λοβέρδο: «Ήσασταν ενήμερος εσείς ως υπουργός Δικαιοσύνης για την συμπερίληψη του άρθρου σε αυτό το νομοσχέδιο;».

Τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Ενημερώθηκα κι εγώ από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει. Και σήμερα η κυρία Παπανάτσιου ανακοίνωσε την απόσυρση αυτής της διάταξης, η οποία δεν εκφράζει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος σχολίασε δηκτικά την απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης: «Ο κ. Κοντονής μας είπε για την απόσυρση της διάταξης για την άρση του επαγγελματικού απορρήτου ότι δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή για μια διάταξη που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο που υπογράφει η μισή κυβέρνηση, ποιος έχει λόγο; Ποιος την έγραψε; Η Τρόικα; Μήπως έχει δίκιο ο κ. Ζαχαριάδης;».

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαϊου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, με επιστολή του, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητούσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία καταργείται το δικηγορικό απόρρητο σε φορολογικές υποθέσεις.

iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα