Μπάσκετ

Η τραγική ιστορία του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Τον αγώνα μπάσκετ του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό τον Απρίλιο του 93, πριν από 24 χρόνια μάλλον δε τον θυμάται κανείς. Μάλλον τον θυμούνται όλοι αλλά για έναν τραγικό λόγο. Για το μοιραίο χτύπημα του  Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στην μπασκέτα, το οποίο άφησε άφωνο και σε σοκ το κοινό και άλλαξε τη ζωή του καλαθοσφαιριστή για πάντα.

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου του 1963, στην Σερβία και το όνομα του ήταν Σλόμπονταν, άσχετα αν τελικά έκανε καριέρα ως Μπόμπαν. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στον Ερυθρό Αστέρα, όπου βρέθηκε το 1980. Σε ηλικία 17 ετών έδειξε το μεγάλο του ταλέντο και έγινε αναπόσπαστο μέλος της σέρβικης ομάδας. Τη σεζόν 1990-91 αγωνίστηκε στη Βοϊβοντίνα και την επόμενη σεζόν ο μέντοράς του, Βλάντο Τζούροβιτς, τον έπεισε να τον ακολουθήσει στον Πανιώνιο. Το καλοκαίρι του 1992 πήρε την απόφαση να παίξει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στον Πανιώνιο.

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς κατάφερε και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό πρωτάθλημα και συνέδεσε τη ζωή του με τον Πανιώνιο, έστω και αν δεν πρόλαβε να παίξει για πολύ με την κυανέρυθρη φανέλα. Στη σεζόν 1992-93 είχε συμπαίκτες τους Φάνη Χριστοδούλου, Κρις Χουγκάζ, Γιώργο Μποσγανά, Γιώργο Γάσπαρη και προπονητή τον Βλάντο Τζούροβιτς.

Ο αγώνας Παναθηναϊκού – Πανιωνίου, τον Απρίλιο του 1993, ήταν μοιραίος για τον παίκτη με ένα αναπάντεχο δραματικό φινάλε. Στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, το ματς βρισκόταν στο 32ο λεπτό. Ο Πανιώνιος ήταν στην επίθεση, ο Γιάνκοβιτς χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ (το 5ο του στον αγώνα) πάνω στον Αλβέρτη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μη μπορώντας να συγκρατήσει νεύρα, απογοήτευση και θυμό για το φάουλ του, χτύπησε δυνατά το κεφάλι του στην μπασκέτα. Ακαριαία σωριάστηκε στο παρκέ.

Το πρωτοσέλιδα της εποχής κόβουν ακόμη την ανάσα…

Ήταν η στιγμή που σόκαρε τους φιλάθλους που έβλεπαν μέσα στο γήπεδο ή από την τηλεόραση τον αγώνα, και άλλαξε για πάντα τη ζωή του Γιάνκοβιτς. Λίγο αργότερα άρχισε να μη νιώθει τα χέρια και τα πόδια του, ενώ διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όμως τίποτα δεν μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση. Είχε παραλύσει από τη μέση και κάτω και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Σέρβος καλαθοσφαιριστής μέχρι το τέλος της ζωής του, δε ζήτησε ποτέ τίποτα, ζούσε για το μπάσκετ και παρακολουθούσε όσους αγώνες μπάσκετ μπορούσε, μέχρι το θάνατό του, το 2006,  σε ηλικία 43 ετών, από καρδιακή προσβολή.

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα