Κόσμος

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ισπανία: 655 νέοι θάνατοι και 9.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες

Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία κατέγραψε 8578 νέα κρούσματα και 655 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 4.000.

Τα κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 4.089, έναντι 3.434 την Τετάρτη.

Τα μέτρα άργησαν πολλές μέρες

Σύμφωνα με τον Guardian, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για έκτακτες ανάγκες υγείας, Φερνάντο Σιμόν, ανέφερε ότι ο κόσμος έπρεπε να αποφασίσει μόνος του για τον κίνδυνο στην περίπτωση που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, κάτι που δείχνει ότι ή χώρα ήταν σε επανάπαυση για αρκετές εβδομάδες.

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες έλαβαν χώρα σαν να μην συνέβαινε τίποτα, όπως και η τεράστια συγκέντρωση του Vox στη Μαδρίτη στις αρχές Μαρτίου, καθώς και αμέτρητα αθλητικά γεγονότα. Τρεις υπουργοί της Ισπανίας, που όλοι πήγαν σε διαδηλώσεις εκείνη την Κυριακή, προσβλήθηκαν από τον ιό, όπως και η σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και ο αρχηγός του Vox και ο γενικός γραμματέας.

Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου όταν έχοντας καταγραφεί 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές, το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, με την καταλανική κυβέρνηση να δίνει εντολή να μείνουν στα σπίτια τους περίπου 70.000 άνθρωποι σε τέσσερις δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης.

Όταν άρχισε ο πανικός

Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι κινήσεις πανικού. Ο κόσμος άρχισε να κάνει “τυφλές” αγορές, να αγοράζει χαρτί υγείας και να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Μία εβδομάδα μετά την καραντίνα στην πόλη Χάρο ο Σάντσεθ διέταξε την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη την Ισπανία για δύο εβδομάδες.

Για πολλούς στην Ισπανία, το εθνικό lockdown ήρθε πολύ αργά, σημειώνει σχετικά ο Guardian.

via

Όλη η επικαιρότητα