Κόσμος

Τραγωδία στη Φλόριντα: Το διαταραγμένο προφίλ του δράστη μέσα από τα social media [PHOTOS]

Ακούστε το άρθρο

Διαταραγμένη προσωπικότητα φαινόταν ο Νίκολας Κρουζ, ο άνθρωπος που σκότωσε εν ψυχρώ 17 μαθητές στις ΗΠΑ,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, είχε διατυπώσει σαφέστατα την επιθυμία του να διαπράξει τη βίαιη επίθεση για την οποία σήμερα βρίσκεται υπόλογος.

Προτού διαπράξει μία από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην αμερικανική ιστορία, στο λύκειο της Φλόριντα την Τετάρτη, αξιωματούχοι της αστυνομίας αναφέρουν ότι είχε κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο απειλητικές, ώστε είχε γίνει αναφορά για αυτόν στο FBI.

Έβριζε τους μαύρους και τους μουσουλμάνους και φέρεται να είχε δεσμούς με υπερασπιστές της λευκής φυλής. Είχε δηλώσει ότι θα πυροβολούσε ανθρώπους με το ημιαυτόματο όπλο του AR-15, ξεχωρίζοντας τους αστυνομικούς και τους αντιφασίστες διαδηλωτές, ως εκείνους που αξίζουν την εκδίκησή του. Μόλις πριν από πέντε μήνες, είχε εκφράσει την επιθυμία του να γίνει «επαγγελματίας δολοφόνος».

Τον τελευταίο χρόνο, ο19χρονος έμενε στο σπίτι της οικογένειας ενός φίλου του, μετά το θάνατο της θετής του μητέρας. Όπως λέει ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Κρουζ είχε κατάθλιψη.

Παρόλα αυτά, το πρωί του μακελειού, η οικογένεια δεν είχε παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του, που να υποδήλωνε αυτό που θα ακολουθούσε. Επίσης, δεν γνώριζαν τίποτα για τη δραστηριότητά του στα social media. Γνώριζαν ότι είχε όπλο, ωστόσο του είχαν θέσει κανόνες: έπρεπε να το κρατάει κλειδωμένο.

Ωστόσο, συμμαθητές του Κρουζ είχαν δει ανησυχητικά σημάδια. Ο Κρουζ είχε αποβληθεί από το σχολείο, εξαιτίας της κακής διαγωγής του. Ένας πρώην συμμαθητής του είπε ότι του είχε δείξει όπλα, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για τη βίαιη συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με τον σερίφη της πολιτείας, Σκοτ Ίσραελ, το ψηφιακό του προφίλ περιελάμβανε προβληματικό περιεχόμενο, αφού ήταν γεμάτο με αναρτήσεις σχετικές με βία και όπλα. Όπως μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο έγκυρη πηγή, οι Αρχές γνώριζαν τις ακραίες απόψεις του.

Ένα ερώτημα που διερευνούν, είναι εάν ο Κρουζ απλά ασπαζόταν τέτοιες απόψεις, χρησιμοποιώντας αντίστοιχη γλώσσα, ή αν σχετιζόταν στην πράξη με κάποια οργάνωση.

Στο διαταραγμένο προφίλ του περιλαμβάνονται και ορισμένα ενοχλητικά σχόλια κάτω από διάφορα βίντεο στο Youtube και άλλες σελίδες, όπως:

  • «Θέλω να σκοτώσω ανθρώπους με το AR-15 ημιαυτόματο όπλο μου»
  • «Θέλω να πεθάνω πολεμώντας, σκοτώνοντας πλήθος ανθρώπων»
  • «Θα σκοτώσω αστυνομικούς μια μέρα»

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτω από ένα άλλο βίντεο, είχε γράψει ότι θέλει να γίνει «επαγγελματίας δολοφόνος».

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο CNNi ότι το FBI είχε δεχτεί δύο αναφορές σχετικά με πιθανές απειλές από τον δράστη.

Στη σελίδα του στο Instagram ο Κρουζ είχε ανεβάσει φωτογραφίες όπλων, αλλά και τον ίδιο καλυμμένο με τσεμπέρι, να κρατάει μαχαίρια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ημιαυτόματο όπλο του το αγόρασε πέρυσι, έχοντας περάσει τον απαραίτητο έλεγχο για να προβεί στην αγορά.

Πηγή: cnn

Όλη η επικαιρότητα