Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

«Τράκαραν» στη Βουλή για τον δρόμο! – «Μετωπική» Σπίρτζη-Κουτσούκου για το Πάτρα-Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Μετωπική σύγκρουση είχε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, με αφορμή τη νέα επίκαιρη ερώτηση του κ.Κουτσούκου για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόνους και με εκατέρωθεν λεκτικές αντεγκλήσεις, αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα κ.Κακλαμάνη να παρέμβει για να πέσουν οι τόνοι.

Ο κ.Κουτσούκος μέμφθηκε τον κ.Σπίρτζη και την κυβέρνηση για «ψεύτικες υποσχέσεις» σχετικά με τις δημοπρατήσεις του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, ζητώντας εκ νέου συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου. Ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε επίσης σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη φερεγγυότητα του ομίλου Καλογρίτσα, ο οποίος έχει αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης στα πρώτα τέσσερα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, παραθέτοντας δημοσιεύματα σχετικά με την ανταλλαγή επιστολών του Ομίλου με την Τράπεζα Αττικής και τη μηνυτήρια αναφορά.

Ο κ.Σπίρτζης απάντησε λέγοντας ότι ο ακυρωθείς διαγωνισμός της 31ης Μαρτίου είχε προβληματικές παραμέτρους (ενστάσεις, ποσότητες, έλλειψη μελέτης, κ.ά.) και ισχυρίστηκε ότι δεν θα κατασκευαζόταν ο δρόμος, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την αποκοπή του τμήματος Πάτρα-Πύργος από τη σύμβαση παραχώρησης για την Ολυμπία Οδό.

«Δυστυχώς για τις προηγούμενες κυβερνήσεις η μόνη ορατή προοπτική όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει το έργο είναι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και αναφέρθηκε εκ νέου στο χρονικό της επαναδημοπράτησης του έργου.

Όσον αφορά τη μελέτη κόστους-οφέλους, ο κ.Σπίρτζης επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα που αποκάλυψε προ ημερών η εφ.«Πατρίς» με την εμπλοκή στη μελέτη, καθώς ανέφερε ότι «η αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους είναι το κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο. Αυτό εξετάζουμε μαζί με την ομάδα Jaspers. Έχουν μελετηθεί πολλά σενάρια, για να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του έργου με αυτό το κόστος, με αυτές τις εκπτώσεις»…

Πρώτη έκρηξη με το…. μάθημα!

Στο σημείο αυτό ο κ.Σπίρτζης τόνισε ότι αναγκάζεται να κάνει μάθημα «για να καταλαβαίνουν όλοι ποιες είναι οι διαδικασίες και ποιος λέει ψέματα, ποιος δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και ποιος όχι», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ.Κουτσούκου, ο οποίος απάντησε λέγοντας: «το μόνο μάθημα της Κυβέρνησής σας, κύριε Υπουργέ, είναι ότι κατατμήσατε ένα ενιαίο έργο, για να το πάρουν κουμπάροι και “κολλητοί”, με τους οποίους μεθοδεύατε να μπουν στον επιχειρηματικό χώρο και στον χώρο των ΜΜΕ και τώρα φαίνεται ότι είσαστε σε ένα αδιέξοδο, σε μια παταγώδη αποτυχία. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες επί των μεθοδεύσεων».

Ο Ηλείος βουλευτής αναφέρθηκε στα απανωτά θανατηφόρα δυστυχήματα του τελευταίου εξαμήνου στον νομό, στηλιτεύοντας τη στάση του υπουργού κατά τα εγκαίνια στο Πάτρα-Κόρινθος.

«Το τελευταίο εξάμηνο έχουν συμβεί θανατηφόρα ατυχήματα στη διασταύρωση της Γαστούνης, στη διασταύρωση των Λεχαινών, στου Λάππα και προχθές στα Σαγέικα. Δεν μπορείτε να βγαίνετε στην τηλεόραση, κόβοντας κορδέλες, εγκαινιάζοντας την Ολυμπία Οδό, η οποία έχει ακόμα κολονάκια, γιατί εγώ περνάω δύο φορές την εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν έγινε κανένα θανατηφόρο. Για τα θανατηφόρα δυστυχήματα που γίνονται στον Πάτρα–Πύργος, ποιος έχει την ευθύνη, αφού εσείς επαίρεστε ότι δεν είχαμε θανατηφόρα;» και επανέλαβε την ερώτησή του για το χρονοδιάγραμμμα του έργου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα αποδεχθούμε να είμαστε θύματα των δικών σας μεθοδεύσεων. Μέχρι σήμερα – ό,τι μας έχετε πει αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθές, για να μην πω ψέμα».

Από την πλευρά του κ.Σπίρτζη η απάντηση ήταν στο ίδιο ύφος, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα, έχουν εθιστεί σε αυτό τόσα χρόνια. Όμως, δεν έχουν κανένα δικαίωμα ούτε να λασπώνουν συνειδήσεις ούτε να λένε ψέματα κυρίως στους συμπολίτες τους» και αναφέρθηκε εκ νέου στην αποκοπή του δρόμου από την Ολυμπία Οδό αλλά και στο εισαγγελικό πόρισμα ότι δεν είναι κατάτμηση οι οκτώ εργολαβίες.

«Απλά, δεν είναι οι κουμπάροι του 0%, στους οποίους τα δίνατε. Καταλάβατε; Είναι με 53% έκπτωση, με 55%, με 57%, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, που κάνατε πλάκα τόσα χρόνια», σχολίασε  ο κ.Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι οι τίτλοι δημοσιευμάτων «Τέσσερα στα τέσσερα ο Σπίρτζης στο Πάτρα-Πύργος» και ότι έδωσε στον κουμπάρο του τα έργα, ενέχουν σοβαρή ποινική διάσταση.

Δεύτερος γύρος έντασης

Η αδρεναλίνη χτύπησε… κόκκινο όταν ο υπουργός Υποδομών ζήτησε από τον Ηλείο βουλευτής να κάνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και να πάει στα δικαστήρια «για να δούμε ποιος ρίχνει λάσπη και ποιος όχι».

Ο Κ.Κουτσούκος παρενέβη ρωτώντας τον κ.Σπίρτζη αν αυτό είναι απειλή και απευθυνόμενος στον κ.Κακλαμάνη, αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν «να απειλεί βουλευτές μέσα στην αίθουσα ο υπουργός».

Ο κ.Σπίρτζης δέχθηκε νέα πυρά όταν έθιξε τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «ο Όμιλος Καλογρίτσας είναι ενήμερος, εξυπηρετώντας κανονικά τις προς την Τράπεζα υποχρεώσεις του, κάτι  που δεν κάνετε εσείς βεβαίως σαν ΠΑΣΟΚ», με τον κ.Κουτσούκο να του λέει χαρακτηριστικά «αφού τα πήρες κι έφυγες από το ΠΑΣΟΚ! Ντροπή σου, αχρείε! Με προκαλείς;» και τον κ.Σπίρτζη να επιστρέφει τη μομφή και να κάνει λόγο για συκοφαντίες!

Όλη η επικαιρότητα