Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Ακούστε το άρθρο

«Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις εάν θέλουμε να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον των τραπεζών είναι άρρητα συνδεδεμένο με το μέλλον της χώρας».

»Αυτό που δεν διαθέτει η χώρα για να αφήσει πίσω της την κρίση, είναι οι επενδύσεις. Ακόμη και στην εγχώρια αγορά, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα ήθελαν να επενδύσουν, από τον πλούσιο επιχειρηματία μέχρι και τον ιδιοκτήτη συνοικιακών καταστημάτων» σημειώνει ο κ. Χαντζηνικολάου.

Αυτό, όμως, δεν θα ήταν αρκετό επισημαίνει, καθώς χρειαζόμαστε «ξένες επενδύσεις, εάν θέλουμε να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη. Για να εξασφαλιστεί ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα, χρειάζονται ασφάλεια».

»Για να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα και οι τράπεζες να μειώσουν γρήγορα τα επισφαλή δάνεια, η Ελλάδα θα χρειαζόταν δυο πράγματα που συνδέονται στενά: σταθερότητα και ανάπτυξη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» προσθέτει.

Όσον αφορά τις τράπεζες, επισημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στην τελευταία ανάλυσή του για τις ελληνικές τράπεζες, αξιολογεί τον τομέα ως «σταθερό» και αναμένει ότι οι τράπεζες θα είναι «σχεδόν κερδοφόρες».

»Από την αρχή της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραστη» δηλώνει ο κ. Χαντζηνικολάου.

Όλη η επικαιρότητα