Μεσσηνία

Τραπεζικός κολοσσός «έρχεται» σε Καλαμάτα και Πελοπόννησο

Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της ανάπτυξης του γερμανικού τραπεζικού Ομίλου «Sparkasse» συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση Τατούλη – Φούχτελ. H Καλαμάτα πρώτη υποψήφια πόλη στην Πελοπόννησο για το άνοιγμα υποκαταστήματος. Ποιος είναι ο όμιλος Sparkasse.

Η πολιτική συμφωνία για την ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ και υψηλόβαθμου στελέχους της Sparkasse.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένου ομίλου στην Πελοπόννησο δεν απασχολεί πρώτη φορά καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει τεθεί το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει απτά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει ήδη από τα μέσα του 2012 εκφράσει το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων και προσανατολίζεται στη λειτουργία τριών υποκαταστημάτων σε Καλαμάτα, Πάτρα και Βέροια, αποκλειστικά με κεφάλαια του γερμανικού μητρικού ομίλου, αλλά και ντόπιων Ελλήνων ιδιωτών.

Η δήλωση Τατούλη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο, αφενός θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, αφετέρου, θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία της Πελοποννήσου, τόσο στο επίπεδο της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα, όσο και στο επίπεδο της υλοποίησης αδειοδοτημένων επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαστε έτοιμοι για την επεξεργασία του σχεδίου για την ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και, αφού σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί της χώρας είναι ενήμεροι για το εγχείρημα.

Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού.

Ποια είναι η Sparkasse
Ο γερμανικός όμιλος Sparkasse αποτελείται από 430 περίπου περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας, στις οποίες οι γερμανικοί Δήμοι συμμετέχουν κατά 50% στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Στη Γερμανία κάθε Sparkasse χορηγεί δάνεια αποκλειστικά και μόνον στην περιφέρεια που ανήκει, τα οποία αντιστοιχούν στο ίδιο ύψος με τις καταθέσεις της περιφέρειας. Τα δάνεια αυτά δίνονται έναντι εγγυήσεων υψηλής διασφάλισης και είναι χαμηλότοκα.

Πηγή: messiniapress.gr

Όλη η επικαιρότητα