Οικονομία

Εντυπωσιακή άνοδος 12% στο Χρηματιστήριο!

xrimatistirio_621278740.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η εγκατάλειψη της θέσης για «κούρεμα» του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση εξελήφθη από τις αγορές ως μια στροφή στον πραγματισμό, άνοιξε το δρόμο για συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και τον Γερμανό ομόλογό του και οδήγησε σε ένα «ράλι» στο ελληνικό χρηματιστήριο και αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται επίσης και ως μια αιτία της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά 11,2%, στις 840 μονάδες, αναπληρώνοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών που είχε καταγράψει από την αρχή του χρόνου. Πολύ υψηλός και ο τζίρος των συναλλαγών, καθώς ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

Εκρηκτικό το ριμπάουντ που πραγματοποίησαν και οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να κερδίζει 13,94% στα 0,376 ευρώ, την Εθνική στο +20,7% και τα 1,22 ευρώ, την Πειραιώς με άνοδο 18,37% στα 0,625 ευρώ και την Eurobank στα 0,153 ευρώ με κέρδη 21,43%.

Αντίστοιχη η εικόνα και στα warrants όπου ο παραστατικός τίτλος της Alpa ενισχύθηκε κατά 37,8% στα 0,51 ευρώ, της Πειραιώς κατά 34,6% στα 0,167 ευρώ και της Εθνικής κατά 29,1% στα 0,186 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιανουαρίου ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 845 μονάδες, ενώ στις 28/1 βούτηξε μέχρι και τις 708 μονάδες.

Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει μέχρι και κάτω από το 10% όταν χθες βρίσκονταν στο 11,2%. Αντίστοιχα το 3τές ομόλογο κινείται στο 16% όταν η απόδοσή του είχε φθάσει μέχρι και το 20%.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη από χθες στους Financial Times περί πρότασης για ανταλλαγή του χρέους με νέα ομόλογα (αντί για κούρεμα) κάνει το γύρο του κόσμου και εκλαμβάνεται από το διεθνή τύπο ως ένδειξη πραγματισμού από την ελληνική πλευρά, η οποία θα επιτρέψει τη συμφωνία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να φεύγει από το προσκήνιο το ενδεχόμενο ρήξης, η οποία τρόμαζε τους επενδυτές.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοινώθηκε ότι η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για διεθνείς σχέσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου παρατείνεται, και μετά τη συνάντηση σήμερα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Κάρλο Παντοάν θα συναντηθούν αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη και την Πέμπτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα