Κόσμος

Τρέμει ο Ερντoγάν από την «λαοπλημμύρα» του Ιντζέ – Πέντε εκατομμύρια αποθέωσαν τον «Θεσσαλονικιό»

Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες, και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ που ενσαρκώνει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οργανώνοντας τεράστιες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι και δεινοί ρήτορες έκλεισαν με αυτόν τον τρόπο μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας διασταύρωσαν ουκ ολίγες φορές τα ξίφη τους.

Ανησυχώντας αναμφίβολα για το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασίασε τις τελευταίες ημέρες τις εμφανίσεις του στην πόλη. Ολοκλήρωσε σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του εκφωνώντας τουλάχιστον πέντε ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες.

19694177

Ο Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επέλεξε να κάνει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εξίσου μεγάλες ήταν και οι δύο προηγούμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, στη Σμύρνη και την Άγκυρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι σήμερα κατέβασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης «πέντε εκατομμύρια» ανθρώπους.

Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αναφερόμενος στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Δείτε βίντεο από την τεράστια προεκλογική συγκέντρωση του Ιντζέ:

«Αλλά, αν νικήσει ο Ιντζέ (…) θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία» είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες 36 ώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Στην απέναντι πλευρά του Βοσπόρου, ο Ερντογάν απέρριψε τους φόβους περί νοθείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες.

Δείτε βίντεο από την προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν:

«Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις», τόνισε.

«Αύριο θα έχουμε μια Τουρκία εντελώς διαφορετική. Αύριο, οι διακρίσεις θα τελειώσουν», δεσμεύτηκε εξάλλου ο Ιντζέ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να ξαναρχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να καταργήσει το Passolig, μια ταυτότητα που είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων.

«Είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης. Τον στηρίζω (τον Ιντζέ) επειδή είναι ανεπιτήδευτος, έντιμος και φιλεύσπλαχνος» είπε μια οπαδός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

19692897

«Η χώρα μας χρειάζεται νέο αίμα, όπως τον Μουχαρέμ Ιντζέ, για αυτό βρίσκομαι εδώ», είπε από την πλευρά της η 54χρονη Νουράι Ουγκουρλού που, όπως είπε, κατεβαίνει για πρώτη φορά σε προεκλογική συγκέντρωση γιατί ανησυχεί για την αύξηση του κόστους ζωής. «Η τιμή της πατάτας και των κρεμμυδιών εκτοξεύτηκε, πώς θα ζήσουμε σε μια τέτοια χώρα;» διερωτήθηκε.

Παρά το «ρεύμα» που φαίνεται ότι έχει τις τελευταίες ημέρες ο αντίπαλός του, ο 64χρονος Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι «Θεού θέλοντος, αύριο το βράδυ θα γιορτάζουν όλοι μαζί».

Απαντώντας στον Ιντζέ που εξέφρασε φόβους για νοθεία, επέμεινε ότι η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου». Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας του Ιντζέ, ο οποίος πάντως είναι βουλευτής τα τελευταία 16 χρόνια.

«Το να είσαι καθηγητής φυσικής είναι ένα πράγμα, να διαχειρίζεσαι μια χώρα είναι άλλο. Το να είσαι πρόεδρος απαιτεί εμπειρία, απαιτεί γνώση της διεθνούς κοινότητας», επισήμανε.

19690918

Ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ταυτόχρονα, έχοντας χωρίσει στα δύο την οθόνη τους, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις σήμερα. Η δημόσια τηλεόραση TRT πάντως δεν μετέδωσε ούτε δευτερόλεπτο από την ομιλία του Ιντζέ.

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, άλλοι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία στις αυριανές εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi («Καλό») Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Μολονότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ενώ και το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

GettyImages 977082794 1160x773

Με βάση το νέο προεδρικό σύστημα ο νικητής των αυριανών εκλογών θα αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες. «Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα αρχίσει να πετάει μ’ αυτό το σύστημα… Μ’ αυτό το σύστημα θα πετύχουμε πράγματα που οι άλλοι ούτε καν φαντάζονται» είπε ο Ερντογάν στην πρώτη από τις πέντε σημερινές ομιλίες του, στη συνοικία Εσενιούρτ της Κωνσταντινούπολης.

Οι υποστηρικτές του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μόνο ο Ερντογάν μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. «Η σταθερότητα είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο, πιστεύω ότι αφού περάσουμε στο νέο σύστημα ορισμένες αποφάσεις θα λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα. Η οικονομία θα ισχυροποιηθεί», δήλωσε ο Μεχμέτ Εντζίν, ένας 52χρονος έμπορος επίπλων που παρακολούθησε την πρώτη συγκέντρωση.

«Θρίλερ» με τις δημοσκοπήσεις

Για την ακρίβεια, 59.391.328 ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν αύριο (24/06) στις τουρκικές κάλπες, ενώ σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλους 3.049.065 ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1.486.408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα αύριο που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 ώρα Τουρκίας, ξεκινούν οι απαγορεύσεις προπαγάνδας που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων είναι ήδη απαγορευμένη το τελευταίο δεκαήμερο πριν από την εκλογική διαδικασία.

Αύριο οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

180621135635 08 erdogan turkey elections exlarge 169

Με τη σύλληψη του Ökkeş Tetik, – μπατζανάκη του Αντίλ Οκσούζ «ιμάμη Αεροπορίας» της οργάνωσης του Γκιουλέν, που λέγεται ότι διαφεύγει στην Γερμανία – ξύπνησε την παραμονή των εκλογών η Τουρκία στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν σε 31 πόλεις.

Στόχος της επιχείρησης που διεξάγεται με κέντρο το Ικόνιο είναι η σύλληψη 124 κατηγορούμενων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Χθες ο Ερντογάν που έκανε 7 ομιλίες και έδωσε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοσύστατο «Καλό κόμμα» της «λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

19694209

Αύριο φαίνεται ότι θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με το φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει στη Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

«Όλα ανοιχτά»

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής, είναι και πάλι αντιφατικές. Η μία δείχνει όχι μόνο να μην βγαίνει στον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και να κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο, ενώ η άλλη δείχνει να κερδίζει σχεδόν οριακά.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Μάλιστα η εταιρεία «βλέπει» πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ να κερδίσει το δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. Για τη Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Τζουμχουριέτ» δημοσίευσε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αύριο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 44.5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.

19694330

Ποιος είναι ο Ιντζέ

Ο Ιντζέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Γεννήθηκε ίδια μέρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (4 Μαΐου) το 1964, στο χωριό Elmalık της Γιάλοβας, είναι καθηγητής φυσικής, ενώ εξακολουθεί να είναι βουλευτής στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι παππούδες του από την πλευρά του πατέρα του κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του η καταγωγή των γωνιών κρατάει από τον Πόντο.

19694327

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι διπλές πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Όλη η επικαιρότητα