Ελλάδα

Τρία χρόνια “μετρά” η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ακούστε το άρθρο

Επί τρία χρόνια, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, έχει βρεθεί αντιμέτωπο, όχι μόνο με τις μαρτυρικές καταθέσεις που βαραίνουν τους κατηγορούμενους, αλλά και με ένα αδειανό εδώλιο, προπηλακισμούς, ακόμη και βίαιες επιθέσεις παραγόντων. Την ίδια ώρα, όλοι οι κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης, είναι ελεύθεροι, με την ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος να παραμένει από την αρχή της διαδικασίας άφαντη.

Η υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μακροβιότερες στα ελληνικά ποινικά χρονικά, αργεί ακόμη να ολοκληρωθεί. Αν και ξεκίνησε με γοργούς ρυθμούς, αφού τόσο η προκαταρκτική εξέταση όσο και η ανάκριση ολοκληρώθηκαν ταχύτατα, η δίκη έχει διαφορετική εξέλιξη. Άλλωστε, τα νούμερα είναι υπέρογκα: 69 κατηγορούμενοι, περίπου 300 μάρτυρες και 120 συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Ήταν 20 Απριλίου του 2015 όταν -με απόντες τους βασικούς κατηγορούμενους χρυσαυγίτες βουλευτές- ξεκίνησε στην κατάμεστη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για τη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε είχε φανεί η τακτική που τα ακολουθούσε η Χρυσή Αυγή, καθώς όλη η τότε ηγετική ομάδα επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους της και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Από τους 69 κατηγορούμενους μόνο 44 ήταν παρόντες, 24 ήταν απόντες και ένας, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση των ονομάτων, είχε αποβιώσει.

Τρία χρόνια και περίπου 200 συνεδριάσεις αργότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει “δεχθεί” στο εδώλιό του μόλις έναν κατηγορούμενο πρώην βουλευτή, το Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος είχε θελήσει να ακούσει συγκεκριμένο μάρτυρα κατηγορίας. Αν και οι καταθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και πλέον η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων, δεν αποκλείεται η δίκη να “γιορτάσει” και τέταρτη επέτειο, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο χρόνο θα απαιτηθεί για τις απολογίες των κατηγορουμένων, αλλά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Οι καταθέσεις

Από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, δημοσιογράφοι, πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, που μίλησαν για τα έργα και τις ημέρες των κατηγορουμένων, αλλά κυρίως για την προσπάθεια του μορφώματος να θρέψει την ιδεολογία του και να προβεί σε έκνομες ενέργειες.

Κομβικές υπήρξαν οι καταθέσεις των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι από τη ΓΑΔΑ παρουσία δικαστικών λειτουργών και με αλλοιωμένη φωνή, κατέθεσαν όσα οι ίδιοι είχαν δει όταν ήταν στελέχη της οργάνωσης. Έτσι, ο προστατευόμενος μάρτυρας Α’ έκανε λόγο για μία “στρατιωτικού τύπου οργάνωση” που έβαζε τα στελέχη της να γνωρίζουν” εκπαίδευση τύπου ‘κομάντος’ “. Αντίστοιχα, ο Γ’ προστατευόμενος μάρτυρας περιέγραψε τον τρόπο που γίνοταν η εκπαίδευση των νέων μελών από τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό που είχαν αναλάβει τα ιδεολογικά μαθήματα, ενώ υπό τις οδηγίες του Γιώργου Γερμενή έλαβε μέρος σε πογκρόμ των ταγμάτων εφόδου.

Η αποδόμηση της υπερασπιστική γραμμής πάντως, ήλθε και από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, που χωρίς φόβο περιέγραψαν τις εγκληματικές ενέργειες που είδαν. Αυτό συνέβη και με τις δύο φοιτήτριες που βρέθηκαν τυχαία μπροστά στην άγρια δολοφονία τους Παύλου Φύσσα. Το έγκλημα που έμελλε να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της ογκωδέστατης δικογραφίας, έγινε το βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013, όταν εστάλη μήνυμα σε μέλη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι “λειτουργώντας συγκροτημένα και πειθαρχώντας άμεσα στην εντολή που τους δόθηκε” -κατά την πολιτική αγωγή- συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της τοπικής. Μάλιστα, οι συνήγοροι μιλούν για “πλήρως συγκροτημένο το τάγμα εφόδου το οποίο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας και δη κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα και της παρέας του”.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η προετοιμασία των επιθέσεων και η επιλογή του χώρου, του χρόνου και των συνθηκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα κατέθεσαν μάρτυρες – θύματα της επίθεσης στο κοινωνικό στέκι “Αντίπνοια”. Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν ότι επιλέχθηκε μία ημέρα που στο χώρο βρίσκονταν κυρίως παιδιά κι γυναίκες, οι δράστες δήλωσαν την πολιτική τους ταυτότητα κατά την είσοδό τους και προτού αρχίσουν να χτυπούν και να μαχαιρώνουν, ενώ υπήρξε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενέργειας, καθώς λίγο πριν την αποχώρησή τους ακούστηκε κάποιος να φωνάζει “τέλος χρόνου”.

Οι προπηλακισμοί

Δεν είναι όμως, μόνο οι μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν δώσει το στίγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Οι αντιδικίες και κυρίως οι προπηλακισμοί της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα από χρυσαυγίτες καταδεικνύουν τη σημασία αυτής της ακροαματικής διαδικασίας. Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου, έχει γίνει τακτικά αποδέκτης ύβρεων και χυδαίων χαρακτηρισμών. Αποκορύφωμα η μετατροπή της δικαστικής αίθουσας του Εφετείου σε εμπόλεμη ζώνη το Φεβρουαρίου του 2017. Τότε, μέλος του ακροατηρίου της είχε απευθύνει το περιβόητο “Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;” , προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής, αλλά κυρίως της ίδιας της Μάγδας Φύσσα, η οποία κατάφερε να εντοπίσει το φυσικό αυτουργό της πράξης και να τον οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Λίγους μήνες μετά, ήλθε και η καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή, για τα αδικήματα της προσβολής μνήμης νεκρού και της έργων και λόγω εξύβρισης.

Αλλά και τον περασμένο Νοέμβριο, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής δέχθηκε επίθεση ενώ κατέβαινε από το τρόλεϊ για να μεταβεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η Ευγενία Κουνιάκη δέχθηκε μπουνιές στο πρόσωπο σπάζοντας τη μύτη της, ενώ επίθεση δέχθηκε και δεύτερη γυναίκα. Μάλιστα, ο συνάδελφος της, Θ. Καμπαγιάννης, ύστερα από τις προσαγωγές που είχαν πραγματοποιηθεί, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: “Έχουν έρθει και μια σειρά από βουλευτές της ΧΑ αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της επίθεσης στη συνάδελφό μας. Γιατί για εμάς το ότι προσήλθαν, ο Λαγός, ο Καρακώστας, ο Κούζηλος, υπόδικοι δηλαδή για την εγκληματική οργάνωση στη ΓΑΔΑ προκειμένου να υπερασπίσουν αυτούς που χτύπησαν τη συνάδελφό μας αποτελεί ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του συγκεκριμένου χτυπήματος. Το επεισόδιο έγινε μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα συνεπλάκησαν και με αστυνομικούς. Άρα κανονικά θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι προσαγωγές. Πριν την καταγγελία. Πάντως μετά την καταγγελία των θυμάτων που επισημαίνω οτι ήταν άγρια, έγιναν οι συγκεκριμένες προσαγωγές”.

Πηγή: news247 

Όλη η επικαιρότητα