Πολιτισμός

Τρία δραματικά βίντεο που βραβεύτηκαν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ταινιών Ασφαλούς Οδήγησης

Ακούστε το άρθρο

Τα τρία πρώτα βίντεο που επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή, αφορούν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η οδήγηση, με τη χρήση παράλληλα του κινητού τηλεφώνου.

Το πρώτο βραβείο πήγε στην καμπάνια «Reflections from Inside Dawn» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης We save lives από τις ΗΠΑ. Όπου πρωταγωνιστής είναι ένας 32χρονος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης καθώς ένα βράδυ έφυγε από ένα κλαμπ μεθυσμένος και στη συνέχεια σκότωσε έναν αστυνομικό, πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Ο άνδρας εμφανίζεται στην τουαλέτα ενός κλαμπ, μέσω ενός ειδικού καθρέφτη και αρχίζει να μιλάει σε όσους μπαίνουν στην τουαλέτα και τους βλέπει να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο 32χρονος τους εξιστορεί την προσωπική του τραγωδία, με τη ελπίδα πως θα το ξανασκεφτούν πριν πάρουν το τιμόνι έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο βίντεο με τίτλο «Distracted Driving» από το κέντρο ερευνών οδικής ασφαλείας της Κίνας.

Στο εν λόγω βίντεο πρωταγωνιστεί ένας οδηγός, ο οποίος ανταλλάσσει μηνύματα με τη μέλλουσα σύζυγό του, η οποία κάνει πρόβα νυφικού. Επειδή όμως ασχολείται με τις φωτογραφίες που του στέλνει στο κινητό, ο άνδρας δεν αντιλαμβάνεται ότι στο δρόμο μπροστά του περνάει μια μητέρα με το μικρό παιδί της στο καρότσι.

Ο οδηγός δεν προλαβαίνει να πατήσει φρένο και πέφτει με δύναμη πάνω στη μητέρα, σκοτώνοντας το παιδί της. Στη συνέχεια και ενώ η μητέρα οδύρεται ο άνδρας στέλνει μήνυμα στη μέλλουσα σύζυγό του και την ενημερώνει για ό,τι έχει συμβεί με την ίδια να βρίσκεται επίσης κατάσταση σοκ.

«Αν κάποια ημέρα έχω το δικό μου παιδί, αν ακόμα υπάρχει αυτό το “αν”, δεν πρόκειται ποτέ να αφαιρούμαι ενώ οδηγώ» καταλήγει το βίντεο.

Το τρίτο βραβείο πήγε στο βίντεο με τίτλο «Distracted driving kills, Don’t use your phone», από την τροχαία της Σλοβενίας.

Σε αυτό πρωταγωνιστούν δύο κορίτσια τα οποία επίσης ασχολούνται με το κινητό για το ποια φωτογραφία να ανεβάσουν στα social media.

Ξαφνικά ενώ το αυτοκίνητο πλησιάζει διάβαση πεζών, οι δύο κοπέλες αντιλαμβάνονται κάπως αργά ότι βρίσκεται ένα μικρό αγόρι, το οποίο ακολουθεί η μητέρα του με ένα καρότσι.

Όταν η συνοδηγός αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί, φωνάζει στην οδηγό η οποία κάνει μια απότομη μανούβρα προς τα δεξιά. Αποτέλεσμα; Το μικρό αγόρι δεν τραυματίζεται, αλλά αντίθετα σκοτώνεται η μητέρα του και το παιδί που ήταν στο καρότσι.

Πηγή: athensvoice.gr

Όλη η επικαιρότητα