Μεσσηνία

Τριφυλία: Έντονα προβληματισμένοι οι αγρότες για τις κλιματικές αλλαγές

Ακούστε το άρθρο

Έντονα προβληματισμένοι είναι οι αγρότες της Τριφυλίας εξαιτίας των χαμηλων θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή μας τις ημέρες που διανύουμε.  

Οι περισσότεροι εξ αυτών ενεργοποίησαν τα αντιπαγετικά συστήματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες περιοχής προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα που παραμένει είναι τι θα γίνει με το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας καθώς οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον γεγονός και στην περιοχή της Τριφυλίας.

Στην Τριφυλία η θέρμανση γίνεται με πυρηνόξυλο το οποίο όμως παραμένει ακριβό για τους αγρότες ανά τόνο για τους παραγωγούς μας όπως μας είχαν δηλώσει από τον Αγροτικό σύλλογο Φιλιατρών.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει τεθεί από γεωπόνους της περιοχής ενώ πρόσφατα στην Agrotica καθηγητές γεωπονίας τόνισαν ότι: “Οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές θα είναι σημαντικότατες και θα επηρεάσουν όλη την ελληνική γεωργία” προσθέτοντας ότι “Το ζητούμενο είναι σε ποιο βάθος χρόνου θα γίνουν οι κλιματικές αλλαγές. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι την περίοδο 2070 – 2100 αυτά τα φαινόμενα θα είναι πλέον ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. Την συγκεκριμένη περίοδο η μέση θερμοκρασία θα ανέβει στην Ελλάδα κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου. Φέτος τον Ιανουάριο πάντως ο παγετός με χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -4 βαθμούς Κελσίου είχαν ως αποτέλεσμα να φυλάξουν καραούλι οι αγρότες της περιοχής ενεργοποιώντας συστήματα κατά του παγετού σε πολλές περιπτώσεις όλη την νύχτα….

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σύμφωνα με έρευνες από ρεπορτάζ που έχει πραγματοποιήσει η εφημερίδα μας από πέρσι οι καλλιεργητές ανησυχούν λόγω των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία καθώς από την μια η ανομβρία σε ορισμένες περιοχές και ο παγετός, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες και έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την συνολική παραγωγή.

Ως αντίμετρα μετά από πειράματα που έχουν διεξαχθεί στην Δυτική Μεσσηνία φαίνεται ότι  θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες ποικιλίες, ειδικά στα λαχανικά. Αυτές που τώρα καλλιεργούνται είναι προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα. Εφόσον αυτά θα διαφοροποιηθούν, θα πρέπει να αλλαχθούν και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Δεύτερον, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μετάθεσης της εποχής καλλιέργειας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν ένα και δύο μήνες νωρίτερα, ώστε να μην “πέφτουν” πάνω στον καύσωνα. Τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε καλλιέργειες από μία περιοχή στην άλλη.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχουν καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα, οι πιπεριές, τα αγγούρια, τα καρπούζια και τα πεπόνια για τα οποία όλες οι προηγούμενες λύσεις δεν θα βρουν με ευκολία εφαρμογή. “Ακόμη κι αν βελτιώσουμε το γενετικό υλικό τους, αυτό θα γίνει σε ένα ποσοστό 10% – 15%.

Οι αλλαγές που αναμένονται στο κλίμα θα πολύ πιο σημαντικές”, τόνισαν ερευνητές που μαζί με την Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας επισκέφθηκαν πρωτοποριακές καλλιέργειες.Ωστόσο η Ελληνική Πολιτεία δεν ασχολείται σημαντικά έως και καθόλου με το θέμα. “Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει άλλες… προτεραιότητες” μας έλεγαν χαρακτηριστικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Όλη η επικαιρότητα