Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

varouf.jpg

Νεότερη ενημέρωση 20:20  Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της επετεύχθη στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup.


Κατά πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές για επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες. 

«Λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βγήκε περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του Eurogroup, ενώ τα περί συμφωνίας επιβεβαίωσαν λίγη ώρα αργότερα και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που συνοδεύουν τον Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από τις μαραθώνιες τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Eurogroup, φαίνεται πως έχει συνταχθεί το τελικό κείμενο-απόφαση συμφωνίας και τώρα μένει να συμφωνηθεί από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Η τελική μορφή του θα είναι ένα πιο γενικό κείμενο, του οποίου οι λεπτομέρειες θα τελειοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν στις επόμενες ημέρες. 

Αποτελεί, όμως, ένα σημαντικό βήμα, καθώς το κείμενο αυτό που συντάχθηκε από τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ δημιουργήθηκε έπειτα από ώρες συναντήσεων με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εντός της ημέρας.

Προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο και συνεχείς άτυπες διαβουλεύσεις στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί ένας «έντιμος» συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης που θα επιτρέπει την συνέχιση του δανειακού προγράμματος, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας στις 28 Φεβρουαρίου και θα δημιουργεί στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι». 

Η διπλωματία στο απόγειό της. Ειδικότερα, από τις 16:00 ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από κοινού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο παράλληλων διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια και αυτοί που μετακινούνται είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κριστίν Λαγκάρντ οι οποίοι ουσιαστικά κάνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και το Βερολίνο προκειμένου να αμβλύνουν τις διαφορές και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη -έστω και αρχικής- συμφωνίας στο Eurogroup.


Η διαδικασία σε πολλούς θυμίζει διαπραγματεύσεις αλά… Κυπριακό. Ο κ.Ντάισελμπλουμ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, ένα υπαινικτικό τουίτ του οποίου άναψε… φωτιές και προκάλεσε νέο γύρο τηλεφωνημάτων. 

Σκοπός της παράλληλης διαπραγμάτευσης είναι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και η άμβλυνση των διαφορών που παραμένουν πριν την έναρξη του Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.  

Tο κρίσιμο Eurogroup ξεκίνησε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση αφού η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και τελικά άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 7 (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ανακοινώσει θα ξεκινούσε στις 17:30 (πάντα ώρα Ελλάδας), λόγω των πυρετωδών «τριγωνικών» διαβουλεύσεων.

 

 

Πηγή: protothema.gr