Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Δευτέρα το αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι έστειλε στο κοινοβούλιο το αίτημα για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.

Σωρηδόν συνεχίζουν οι τουρκικές Αρχές να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περυσινού Ιουλίου, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας να μιλούν τη Δευτέρα για εντάλματα κράτησης 127 ατόμων.

Το αίτημα παράτασης ήταν το τέταρτο που θέτει η κυβέρνηση προς τη βουλή και συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις για την επέτειο του ενός χρόνου από την απόπειρα πραξικοπήματος. Τον Ιούλιο του 2016, 250 κάτοικοι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της απόπειρας.

Από την κήρυξη των έκτακτων μέτρων στις 20 Ιουλίου 2016, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50.000 συλλήψεις.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το «ξεκαθάρισμα» είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει η χώρα τις προκλήσεις στην ασφάλεια και να «ξεριζώσει» τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε κατηγορία.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρετίν Κανακλί είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βοήθησε στο να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να «καθαριστεί» η χώρα από το δίκτυο του Γκιουλέν.

Κατά τη διάρκεια των δημόσιων εκδηλώσεων για να τιμηθούν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε ότι αν η Βουλή το ενέκρινε, θα καθιέρωνε ξανά τη θανατική ποινή.

 

in.gr