Ηλεία

Τρεις νέες ειδικότητες από φέτος στο Δημόσιο ΙΕΚ Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Με τρεις ειδικότητες θα λειτουργήσει κατά τη φετινή σχολική χρονιά το Δημόσιο ΙΕΚ Αμαλιάδας, που λειτουργεί στο χώρο του 2ου Γυμνασίου της πόλης. Πρόκειται για τρεις ενδιαφέρουσες ειδικότητες οι οποίες είναι οι εξής: Τεχνικός κομμωτικής τέχνης, βοηθός βρεφονηπιοκόμων και τεχνικός δασικής προστασίας.

Οι εγγραφές ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η μια από τις ειδικότητες αυτές «τεχνικός δασικής προστασίας» θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και αποτελεί μια βιώσιμη ειδικότητα για το άμεσο μέλλον.

Σημαντικό χαρακτήρισε το γνωστικό αντικείμενο και των τριών ειδικοτήτων ο διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Αμαλιάδας Δημήτρης Βουδούρης, ο οποίος τόνισε ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το Δημόσιο ΙΕΚ προσφέρει πτυχίο Επιπέδου 5 τη στιγμή που τα Πανεπιστήμια προσφέρουν πτυχίο Επιπέδου 6, προσθέτοντας ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα και για τους αποφοίτους των ΙΕΚ είναι εξασφαλισμένα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ειδικότητα που λειτούργησε στο ΙΕΚ, αυτή του Τεχνικού Θερμοκηπίου, που είναι η μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα και από την οποία αποφοιτούν εξειδικευμένα στελέχη.

«Τα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μέσα από το πτυχίο Επιπέδου 5, με τα Πανεπιστήμια να προσφέρουν πτυχίο Επιπέδου 6. Στο Δ. ΙΕΚ Αμαλιάδας, λειτουργούμε ειδικότητες που δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Για παράδειγμα, η ειδικότητα «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» θα λειτουργήσει για πρώτη φορά. Είναι μια βιώσιμη ειδικότητα, ειδικότητα του μέλλοντος, διότι τα Δασαρχεία προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό και οι απόφοιτοι σε μελλοντικούς διαγωνισμούς θα προτάσσονται και θα παίρνουν 150 μόρια.
Και οι άλλες ειδικότητες μπορούν να συμβάλουν στην εξασφάλιση εργασίας των αποφοίτων, γιατί αποτελούν βιώσιμες ειδικότητες», δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Οι ειδικότητες

Τεχνικός Δασικής Προστασίας: Ο «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» διαθέτει γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματική στάση που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί ως επαγγελματία που προστατεύει τα δάση από κάθε είδους κίνδυνο (παραβάσεις, καταπατήσεις, προστασία ζωικών καταφύγιων, μολύνσεις και ασθένειες στα δέντρα, πυρκαγιές κ.λπ.).Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η αστυνόμευση των δασών για την αποτροπή παραβάσεων (παράνομη βοσκή, παράνομη υλοτόμηση, έλεγχος της χλωρίδας), η διαχείριση ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών, η προστασία των καταφυγίων των ζώων, η στελέχωση δασικών σταθμών και πυροσβεστικών μονάδων. Επίσης στους απόφοιτους δίνεται αυξημένη μοριοδότηση σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Τεχνικός κομμωτικής τέχνης: Το επάγγελμα του Κομμωτή προσφέρει μεγάλες προοπτικές εξέλιξης στους επαγγελματίες που το επιλέγουν. Οι επαγγελματίες – απόφοιτοι του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στο δικό τους κομμωτήριο ή κουρείο. Ο απόφοιτος της ειδικότητας μπορεί να εργαστεί ως: Στέλεχος κομμωτηρίου. Στέλεχος σε βιομηχανίες προϊόντων περιποίησης κόμης. Κομμωτής / hair stylist σε fashion shows. Κομμωτής / hair stylist σε studios παραγωγής. Ξενοδοχεία, γυμναστήρια, ινστιτούτα και όπου προσφέρονται υπηρεσίες κομμωτική.
Βοηθός βρεφονηπιοκόμων: Ο απόφοιτος της ειδικότητας «βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» μεριμνά για την ψυχοσωματική εξέλιξη, τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων παρέχοντάς τους αγωγή, ψυχαγωγία και φροντίδα. Μπορεί να εργαστεί σε: Δημόσια Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Ιδρύματα που έχουν σχέση με τη φροντίδα και διαπαιδαγώγηση παιδιών μέχρι 6 ετών Παιδικές στέγες που ελέγχονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βρεφονηπιακούς σταθμούς Δήμων, Κοινοτήτων, Υπουργείων, Οργανισμών, Εταιριών, κ.λ.π. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδότοπους .

Πληροφορίες : Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης-Σχολικό Συγκρότημα 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας. Τ.Κ: 272 00 – Αμαλιάδα

Τηλ.: 2622029878 fax: 2622029639

e-mail: mail@iek-amaliad.ilei.sch.gr

Ιστοσελίδα: http://iek-amaliad.ilei.sch.gr Υπεύθυνος Δ.ΙΕΚ. Δ. Βουδούρης.

Όλη η επικαιρότητα