Οικονομία

Η τρόικα ζητά χαλάρωση των capital controls – Ποιο θα είναι το νέο όριο ανάληψης

Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εξειδικευμένες εταιρείες αλλά και αλλαγές στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και καταθέτει τη γνώμη της όσον αφορά στην αδειοδότηση των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και χαλάρωση των capital controls ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Φρένο μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαίτηση των εταιρειών διαχείρισης να αποκτήσουν και τη διαχείριση των ακινήτων.

Γκρίνια με την Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο αγκάθι στα θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ο ρόλος της εν λόγω Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, τη γρήγορη αδειοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τους όρους για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμβλυνση των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί η δευτερογενής αγορά ενεργής διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Capital controls

Οι δανειστές ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη χαλάρωσης των capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικής Ένωση Τραπεζών έχει καταθέσει πρόταση στην οποία ζητά όταν κλείσει η τελική συμφωνία Αθήνας-δανειστών, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα να αυξηθεί στα 500 ευρώ.

Ωστόσο, η εκροή καταθέσεων των τελευταίων μηνών έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, φρενάρει το εγχείρημα και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει την αύξηση του ορίου.

Το πλαίσιο
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το αυστηρό πλαίσιο για την αδειοδότηση έχει φρενάρει την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν πάρει άδεια μόλις τρεις εταιρείες, οι οποίες συστάθηκαν από τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank.«Οι εταιρείες αυτές πήραν την άδεια διότι η μητρική τους είναι πιστωτικό ίδρυμα και όχι κάποιο fund ή εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όταν τα κριτήρια που ζητούνται είναι σχεδόν τα ίδια με τα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, είναι λογικό μόνο η εταιρεία της οποίας ο μέτοχος είναι τράπεζα να πάρει την άδεια».

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται, επίσης, η επιτάχυνση της εξυγίανσης των μικρών τραπεζών. Μάλιστα, καλείται η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών -το ζήτημα αφορά κυρίως την Attica Bank.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica Bank αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας της με ξένο fund, το οποίο θα αποκτήσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων 1,074 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day.gr

Όλη η επικαιρότητα