Κόσμος

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: Παιδιά μεταξύ των νεκρών, ένας ο δράστης

Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ είχε μόλις τελειώσει η συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, με τις Αρχές να μιλούν πλέον για 22 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, και για τουλάχιστον 59 τραυματίες.

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: λουτρό αίματος με 19 νεκρούς και 50 τραυματίες

Στις πρώτες εκτιμήσεις τους οι Αρχές σημειώνουν ότι ήταν ένας ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης, και πλέον επικεντρώνουν τις έρευνές τους στο να διαπιστώσουν αν ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατών ή αν ενήργησε από την αρχή ως το τέλος μόνος.

Αυτό που είναι βέβαιο σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, είναι ότι ο δράστης σκοτώθηκε μέσα στην Manchester Arena, όπου σκόρπισε τον θάνατο.

«Είμαστε σε θέση επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της επίθεση σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό», τόνισε ο Ίαν Χόπκινς.

Ανατριχιαστικές οι αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων

Οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι καθηλωτικές και πανομοιότυπες. Όπως λέει μία κοπέλα στο Ρόιτερς, «φεύγαμε από το χώρο και την ώρα που φτάναμε στην έξοδο ακούστηκε μια τρομακτική έκρηξη. Την ένοιωθες στο στήθος σου. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν. Επικράτησε χάος».

Στα δραματικά βίντεο που ανέβηκαν στο twitter, μέσα από τον συναυλιακό χώρο, αποτυπώνονται αυτές ακριβώς οι σκηνές: εκατοντάδες θεατές, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, εγκαταλείπουν το στάδιο τρέχοντας και ουρλιάζοντας. Δεκάδες γονείς, οι οποίοι αμέσως μαθαίνουν τα νέα, αρχίζουν να τ’ αναζητούν σε κατάσταση αλλοφροσύνης, άλλοι επιτόπου, άλλοι ανεβάζοντας φωτογραφίες τους στα σόσιαλ μίντια εκλιπαρώντας για πληροφορίες.

Βίντεο μέσα από το Στάδιο του Μάντσεστερ

Τη στιγμή της έκρηξης κατέγραψε έξω από το στάδιο ένας αυτόπτης, o οποίος, όπως είπε, περίμενε τη φίλη του που είχε πάει στη συναυλία να βγει για να φύγουν μαζί.

Η στιγμή της έκρηξης έξω από το Στάδιο του Μάντσεστερ

KIDS.JPG

πηγή: Reuters

Χάος και έξω από το Στάδιο του Μάντσεστερ

Η τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας

Η πρωθυπουργός Μέι παρότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον επιθετικό προσδιορισμό «τρομοκρατική» για την επίθεση ανακοίνωσε ότι αυτή αντιμετωπίζεται ως τέτοια, ενώ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας. Καθώς, κατά κοινή ομολογία, είναι θέμα χρόνου το χτύπημα να χαρακτηριστεί επισήμως τρομοκρατικό, θα πρόκειται για το πλέον αιματηρό από το 2005 και το μπαράζ επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει στις 7 Ιουλίου εκείνου του έτους τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι στο Λονδίνο -στο μετρό και σ’ ένα λεωφορείο- με αποτέλεσμα 52 άνθρωποι -των τρομοκρατών συμπεριλαμβανομένων- να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 700 να τραυματιστούν.

Βομβιστής αυτοκτονίας;

Παρότι προσώρας δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, Αμερικανοί αξιωματούχοι ‘βλέπουν’ ομοιότητες με το συντονισμένο τζιχαντιστικό τρομοκρατικό χτύπημα στο θέατρο Μπατακλάν και σε άλλα σημεία του Παρισιού, τον Νοέμβρη του 2015. Όπως είπε στέλεχος της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ στο Ρόιτερς «η επιλογή του μέρους, η χρονική στιγμή και ο τρόπος της επίθεσης -όλα ‘δείχνουν’ τρομοκρατία». Η Βρετανία, ως γνωστόν, ανήκει σ’ εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Αρκετοί νεαροί Βρετανοί, κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς -ανάμεσά τους και γυναίκες- έχουν ενστερνιστεί την ιδεολογία του ISIS· ορισμένοι έχουν ήδη μεταναστεύσει στο αυτοανακυρηχθέν χαλιφάτο του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ, πολύ περισσότεροι, όμως, παραμένουν στη χώρα. Όπως αποκάλυψε στο Ρόιτερς Βρετανός της αντιτρομοκρατικής, δεν περνά μέρα που η υπηρεσία του να μην συλλάβει τουλάχιστον έναν ύποπτο για τρομοκρατία.

Το μήνυμα της Αριάνα Γκράντε

Η Αριάνα Γκράντε, για την οποία εκπρόσωπός της είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι καλά, ανέβασε αυτό το tweet στο λογαριασμό της: «δεν βρίσκω λόγια, λυπάμαι από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι συντετριμμένη».

concert-goers.JPG
πηγή: Reuters

Αναστέλλουν την προεκλογική εκστρατεία τα κόμματα

Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Βρετανία, κι ενώ οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να κορυφώσουν την προεκλογική εκστρατεία τους, κάτι που όπως φαίνεται παίρνει αναβολή, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η Τερέζα Μέι συγκάλεσε εκτάκτως συμβούλιο ασφαλείας ενώ σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, το κόμμα της ήταν το πρώτο που αποφάσισε να αναστείλλει την προεκλογική εκστρατεία για την αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου.Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η αιματηρή έκρηξη στο Μάντσεστερ, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του, ότι συνομίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και συμφώνησαν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων τους, αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

“Είμαι σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα στο Μάντσεστερ, χθες το βράδυ. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των τραυματιών,” δήλωσε ο Κόρμπιν.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Guardian

Νεκρή η 8χρονη Saffie Rose Roussou, θύμα της σφαγής στο Μάντσεστερ – Επιβεβαιώνει ο θείος της

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα