Αθλητισμός Πολιτική

Τροπολογία για το ποδόσφαιρο: Πέρασε αλλά όλοι είναι παραπονούμενοι

Ακούστε το άρθρο

«Ικανοποίηση» στην κυβέρνηση επειδή… δυσαρεστήθηκαν και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός – «Κινηθήκαμε με πολιτικά και όχι με αθλητικά κριτήρια», λένε πηγές του Μαξίμου – Υποβαθμίζεται η απουσία Σαμαρά – Ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ-Ξάνθης ή την πλήρη ατιμωρησία

Με τις αριθμητικές απώλειες να περιορίζονται στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προσέλθει στη Βουλή για να ψηφίσει, αλλά δυσαρεστώντας τη μεγαλύτερη μερίδα των φίλων του ποδοσφαίρου καθώς και τους πολίτες που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής της νομιμότητας, η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή την τροπολογία – εξπρές με την οποία απαλείφθηκε η ποινή του υποβιβασμού με την οποία απειλούνταν οι ποδοσφαιρικές ομάδες του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης λόγω των καταγγελιών περί συνιδιοκτησίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι με την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποσαφηνίζονται οι ποινές στα θέματα, για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και δεν γίνεται καμιά παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ούτε στους θεσμούς με τους οποίους διοικείται, ούτε στον τρόπο με τον οποίο αποφαίνεται η αθλητική Δικαιοσύνη.

Ο στόχος τους, όπως λένε, ήταν σε αυτή τη φάση η εκτόνωση, ώστε να υπάρχει χρόνος και ήρεμο κλίμα για να αναληφθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων όσο κι αν εμφανίζονται δυσαρεστημένες πολλές πλευρές», υποστηρίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο. Με αυτό, μάλιστα, το μήνυμα, το οποίο μετέφερε στους γαλάζιους βουλευτές ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης επιτεύχθηκε η πλειοψηφία των 156 «ναι» που έλαβε η τροπολογία.

Είχε προηγηθεί και η επίδειξη πυγμής με τη διαγραφή μια μέρα νωρίτερα του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Ζαγοράκη που συνέβαλε στο να λειτουργήσει η κομματική

πειθαρχία που ατύπως ετέθη από τον κ. Καλαφάτη ο οποίος ανέλαβε το «ψηστήρι» των κυβερνητικών βουλευτών. Η απουσία του κ. Σαμαρά προκάλεσε συζητήσεις, καθώς λέγεται ότι δεν είχε ενημερώσει για τη στάση του η οποία φημολογείτο ότι υπέκρυπτε δυσαρέσκεια προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε γνωστό ότι σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο κ. Καλαφάτης, ο πρώην πρωθυπουργός απέδωσε την απουσία σε «προσωπικούς λόγους». Συνεργάτες του έσπευδαν να διαψεύσουν δημοσιεύματα ότι «έδωσε εξηγήσεις», ενώ και στελέχη από το πρωθυπουργικό γραφείο κατέβαλαν προσπάθεια για να υποβαθμίσουν εντελώς το ζήτημα.

«Με πολιτικά και όχι με αθλητικά κριτήρια»

Η κυβέρνηση, λένε πηγές του Μαξίμου, έκανε μια πολιτική επιλογή. Κινήθηκε με πολιτικά και όχι με αθλητικά κριτήρια. Το θέμα εξελισσόταν με τρόπο που μπορούσε να
διαταράξει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει πρόβλημα διχασμού σε μία περίοδο, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά θέματα. «Επομένως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πήραν άμεσα, πριν διογκωθεί το θέμα, μια πρωτοβουλία βαθιά πολιτική», είναι το επιχείρημα που προβάλλεται.

Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι «υπάρχουν επιθετικές αναφορές στην κυβέρνηση και από την πλευρά της μιας ομάδας (σ.σ.: του ΠΑΟΚ) και από την πλευρά της άλλης(σ.σ.: του Ολυμπιακού)», υποστηρίζουν πως «δείχνει ότι μάλλον κάτι καλό γίνεται». Η κυβέρνηση, λένε οι ίδιες πηγές, δεν μπορούσε να περιμένει να εκτραχυνθεί η κατάσταση, να διογκώνεται και να αποκτά επικίνδυνα χαρακτηριστικά για την κοινωνική συνοχή και την ενότητα της χώρας μας και ύστερα να παρέμβει. «Έσβησε λοιπόν μια φωτιά που πήγε να ανάψει αλλά έχει πλήρη συνείδηση των βαθιών προβλημάτων στο χώρο του ποδοσφαίρου», καταλήγουν.

Σε ό,τι αφορά την καταψήφιση της τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κα την αποχή που είχαν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ιθύνοντες της κυβερνητικής παράταξης κάνουν λόγο για στάση που οδηγούσε στον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης αφού, όπως λένε, αυτό μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα, χωρίς την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε. Και γι΄ αυτό και θέτουν προς την αξιωματική αντιπολίτευση ερωτήματα του τύπου: Ήθελαν τον υποβιβασμό; Ή ήθελαν να μην υπάρχει καθόλου τιμωρία, όπως αφαίρεση βαθμών, ακόμη κι αν έχουν γίνει παρανομίες;

Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία προσδοκώντας σε διαρροές γαλάζιων βουλευτών, «ακολούθησε τη γνώριμη τακτική να ψαρεύει σε θολά νερά δίχως να λέει τι θέλει. Θέλει και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ικανοποιημένους και τους οπαδούς των άλλων ομάδων, αλλά για την ουσία της υπόθεσης δεν λέει κουβέντα».

protothema.gr

Δείτε επίσης

Όλη η επικαιρότητα