Χωρίς κατηγορία

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Brexit ζητά η Βουλή των Λόρδων

Ακούστε το άρθρο
Σημαντική ήττα υπέστη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή των Λόρδων, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ζητώντας να προστατευθούν οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στην ΕΕ.

Συνολικά, την ψήφιση της τροπολογίας στήριξαν 358 βουλευτές έναντι 256 που στήριξαν την κυβέρνηση.

Μετά την ψηφοφορία, οι Εργατικοί τόνισαν ότι η Μέι «είναι απομονωμένη» και ότι το κόμμα θεωρεί πως οι πολίτες της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως «διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit».

Και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατηγόρησαν την Μέι ότι χρησιμοποιεί τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην Βρετανία ως «διαπραγματευτικό χαρτί».

Ουσιαστικά, η απόφαση ορίζει ότι σε διάστημα τριών μηνών η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προτάσεις για να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ και οι οικογένειές τους που ζουν νόμιμα στην Βρετανία «θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ίδια συμπεριφορά με πριν όσον αφορά τα δικαιώματά τους».

Τώρα το ζήτημα των τροπολογιών θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θεωρείται δύσκολο να ψηφιστεί, καθώς θα έπρεπε να το στηρίξει μεγάλος αριθμός Συντηρητικών βουλευτών. Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε καλέσει τους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων να στηρίξουν το νομοσχέδιο, χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των Λόρδων με μήνυμά του στο Twitter που έγραφε: «Σπουδαία νέα. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κάνει αυτό που πρέπει και να δεσμευτεί για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία».

Απογοητευμένη δήλωσε η κυβέρνηση από την απόφαση. Εκπρόσωπος του αρμόδιου για το Brexit υπουργείου σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είχε έναν ξεκάθαρο στόχο -να νομοθετήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις».

Το χρονοδιάγραμμα

Το ζήτημα της τροπολογίας θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 13 και 14 Μαρτίου και οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα κρατήσουν τις αλλαγές που προτείνει η Βουλή των Λόρδων.

Εάν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει, η Βουλή των Λόρδων θεωρείται απίθανο να επιμείνει στις αλλαγές.

Αυτό θα επιτρέψει στη Μέι να ανακοινώσει στις 15 Μαρτίου ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα