Ελλάδα

Τροπολογίες πριν από τον νόμο για την ΑΕΠΙ

Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει έως το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο με το οποίο θα μετατρέπεται σε εσωτερικό δίκαιο η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, αίφνης προχθές τέσσερις βουλευτές της πλειοψηφίας κατέθεσαν τροπολογία για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου που είχε ανακοινώσει για την ΑΕΠΙ o κ. Αλέξης Τσίπρας. Στην πορεία, μια ομάδα δημιουργών «παρενέβη» και συμπεριελήφθησαν στην επίμαχη τροπολογία –η οποία έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής– πρόσθετες αρμοδιότητες, καθιστώντας στην ουσία περιττή τη συμπερίληψή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Αυτό έγινε, όπως εξήγησε στην «Κ», εκ μέρους όσων είχαν την πρωτοβουλία, ο συνθέτης Φοίβος Δεληβοριάς, «για να προλάβουμε την πτώχευση της ΑΕΠΙ» ώς τη λειτουργία της υπό νέα διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την έναρξη της κρίσης έχουν συγκεντρωθεί ποσά πνευματικών δικαιωμάτων άνω των 25 εκατ. ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί στους δημιουργούς. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Εφετείου, ζητείται να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος της προμήθειας που κατακρατούσε η ΑΕΠΙ ως νόμιμη προμήθεια για τις υπηρεσίες της(;) στη συλλογή των πνευματικών δικαιωμάτων, που σωρευτικά αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω των 50 εκατ. είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι «τρύπες», ενώ η σημερινή διοίκηση της εταιρείας λέει ότι έχει βρει στρατηγικό επενδυτή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25 εκατ. αλλά κύκλοι της τραπεζικής αγοράς αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να γίνει γρήγορα και επικαλούνται δύο ενδείξεις:

• Σήμερα γίνονται εισπράξεις δικαιωμάτων για λογαριασμό των δημιουργών χωρίς εμφανώς να μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

• Υπήρξαν κινήσεις αναλήψεων από λογαριασμούς της ΑΕΠΙ λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου και πάντως πριν από την «επίσκεψη» των οικονομικών εισαγγελέων στην ίδια την ΑΕΠΙ.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος, βάσει του οποίου τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας φθάνουν τα 20 εκατ. αφορά το διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2015 και πάντως όχι την τελευταία διετία, που το πρόβλημα της εταιρείας πρέπει να έχει οξυνθεί.

Εδώ και δύο χρόνια

Η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και δύο χρόνια να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Το αρχικό κείμενο, στο οποίο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς είχε συγκεντρώσει τις υπογραφές επτά συναδέλφων του υπουργών για να το αποσύρει νύχτα, περιλάμβανε την πρόβλεψη της τοποθέτησης κρατικού επιτρόπου σε ανώνυμη εταιρεία, της οποίας τις υποχρεώσεις εξίσωνε με εκείνες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους δημιουργούς για το ύψος της αμοιβής των τελευταίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται «προαιρετικά» η δυνατότητα διαπραγμάτευσης των αμοιβών των δημιουργών με συλλογικούς φορείς 800.000 επαγγελματιών και επιχειρηματιών από τους οποίους συλλέγουν τις αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων, «κάτι που αν συμβεί μάλλον θα περιπλέξει αντί να διευκολύνει την κατάσταση».

Πηγές των διωκτικών αρχών σημείωναν, μιλώντας στην «Κ», ότι ο κύκλος των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση θα είναι αρκετά εκτεταμένος, καθώς θα περιλάβει όλους όσοι υπέγραψαν ισολογισμούς των ετών του οικονομικού ελέγχου, δηλαδή μέλη της διοίκησης της ΑΕΠΙ, ορκωτούς ελεγκτές και προϊσταμένους λογιστηρίου.

Πηγή: Καθημερινή 

Όλη η επικαιρότητα