Ηλεία Συνεντεύξεις

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: «Παλεύουμε για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης»

Ακούστε το άρθρο

Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας – «Οι νέες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, μόνο προς όφελος της δωρεάν παιδείας δεν είναι» –  «Είναι υπόθεση τιμής για εμάς η κατασκευή του δρόμου Πάτρας – Πύργου»

Πανέτοιμος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΛΜΕ για να διεκδικήσουν μια καλύτερη παιδεία, τόσο στην Ηλεία, όσο και για την υπόλοιπη χώρα είναι ο πρόεδρος της κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος που επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές.

Ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, στέκεται στις διεκδικήσεις όχι μόνο της ΕΛΜΕ Ηλείας, αλλά γενικότερα του εκπαιδευτικού κλάδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί καθηγητών, να μειωθούν οι αριθμοί των μαθητών στα τμήματα, έτσι ώστε να γίνονται καλύτερα τα μαθήματα και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει άμεση εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις και φυσικά επαναφορά στο προηγούμενο διδακτικό ωράριο. Επιπλέον ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος όσον αφορά τις νέες μεταρρυθμίσεις τις οποίες ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, τονίζει ότι μόνο προς όφελος της δωρεάν παιδείας δεν είναι και σίγουρα οι υπεύθυνοι θα βρουν απέναντί τους όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας ζητά να παρθούν πρωτοβουλίες για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, όπου θα πρέπει ο λαός της Ηλείας και της Αχαΐας να ξεσηκωθεί, για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο ΠΟΥ είναι υπόθεση τιμής για τους εκπαιδευτικούς.

– Η επανεκλογή σας ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας τι συναισθήματα σας αφήνει; Είναι μια δικαίωση της προσπάθειάς σας όλα αυτά τα χρόνια για συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης; Και φυσικά μια εκδήλωση εκτίμησης από τους συναδέλφους σας;

“Από πολύ μικρή ηλικία πριν ακόμα διαβάσω Αριστοτέλη θεωρούσα ως αυτονόητο το να συμμετέχω στα κοινά από οποιαδήποτε θέση. Νιώθω ικανοποίηση όχι τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για την προσπάθεια που καταβάλουμε. Η λειτουργία ενός σωματείου δεν είναι σε καμία περίπτωση προσωπική υπόθεση, είναι ένας συλλογικός αγώνας. Όσο για την εκτίμηση δεν είναι κάτι δεδομένο, είναι κάτι που κερδίζεται και υπενθυμίζεται”.

– Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα ποια είναι αυτή την στιγμή; Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, οι ελλείψεις σε υλικό και η παλαιότητα αρκετών εκ των σχολικών συγκροτημάτων; Το συνταξιοδοτικό και το μισθολογικό;

“Για να κάνετε αυτή την ερώτηση σημαίνει ότι διαβάζετε τις ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Αυτά που είπατε είναι σίγουρα θέματα αιχμής. Αν σας αναφέρω τις βασικές διεκδικήσεις μας θα καταλάβετε το ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα

διεκδικούμε:

Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς. Τη μείωση του αριθμού των μαθητών στο τμήμα σύμφωνα με το πάγιο αίτημά μας. Να ακυρωθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, οι οποίοι τεχνητά δημιούργησαν και δημιουργούν πλεονάσματα. Άμεση εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά στο προηγούμενο διδακτικό μας ωράριο.

Τη μείωση των συνταξιοδοτικών ορίων, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει δουλειά για τους νεότερους. Σύγχρονα σχολικά κτίρια. Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.

Γενικεύοντας θα σας έλεγα ότι σήμερα χρειάζεται όχι μόνο να αποκρούσουμε τη νέα αντιλαϊκή επίθεση αλλά και να θέσουμε πιο επιθετικά στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλεία και τη ζωή, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται στην εποχή μας”.

Τις νέες εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως στις πανελλαδικές πως τις κρίνεται; Για το νομοσχέδιο αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών ποια είναι η γνώμη σας;

Σας ανέφερα και πιο πάνω ότι εμείς θα προτάξουμε τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προετοιμάζει και εξαγγέλλει

μεταρρυθμίσεις, η κουλτούρα της αξιολόγησης είναι στρατηγικός στόχος. Το Λύκειο εξελίσσεται σε εξεταστικό κέντρο, καθώς οι προτάσεις του ΙΕΠ (με την νέα του ηγεσία) για τις «αλλαγές στο Λύκειο» υπηρετούν ακριβώς την κατεύθυνση ενός φθηνού ευέλικτου, επιχειρηματικού σχολείου της αγοράς με τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ.

Σίγουρα θα μας βρουν απέναντί τους σε αυτά που σχεδιάζουν.

– Ποια παρέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα, προς όφελος των εκπαιδευτικών και των μαθητών;

“Να διοριστούν άμεσα όσοι συνάδελφοι εργάζονται ως αναπληρωτές και στηρίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα την τελευταία δεκαετία (οργώνοντας όλη τη χώρα), θα είναι προς όφελος των παιδιών και των καθηγητών”.

 

– Ύστερα από τόσα χρόνια σε καίριες θέσεις της εκπαίδευσης τι σας έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό;

“Η καίρια θέση που κατέχω είναι εκπαιδευτικός της τάξης από αυτήν τη θέση λοιπόν μπορώ να σας μεταφέρω τι είναι χαραγμένο στο μυαλό μου. Βλέπω στα μάτια των παιδιών μας την αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον τους”.

– Το πρόσφατο τραγικό γεγονός με την απώλεια δυο εκπαιδευτικών στον δρόμο καρμανιόλα Πάτρα – Πύργος θα σας οδηγήσει σε κάποιου είδους πρωτοβουλίες;

“Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα θα είναι στην κατεύθυνση να πιέσουμε την εξουσία για να υλοποιηθεί ο δρόμος. Θα πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια που κάνει ο λαός της Ηλείας και Αχαΐας για την υλοποίηση του έργου σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κινήματος. Είναι υπόθεση τιμής για εμάς”.

Όλη η επικαιρότητα