Οικονομία

Τσακαλώτος: Σήμερα ή αύριο το Μνημόνιο στο ΔΝΤ – Σίγουρος για τη δόση

Ακούστε το άρθρο

Στην αποκάλυψη πως σήμερα ή αύριο θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στο ΔΝΤ την επιστολή προθέσεων (Letter of Intent ) που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) και το αίτημα για το νέο δάνειο ύψους έως 2 δισ. ευρώ, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αναφερθείς στην εκταμίευση της δόσης και στα θέματα που έχουν ζητήσει να διευθετηθούν οι θεσμοί ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σίγουρος πως η καταβολή της δόσης θα εγκριθεί έως την Παρασκευή.

Ερωτηθείς σχετικά για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών, σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα». Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

«Είμαι 100% σίγουρος πως έως την Παρασκευή θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», είπε σχετικά.

Να σημειωθεί πως η επιστολή προθέσεων θα υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η επιστολή θα αναφέρεται στις ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα αναφέρει τις σταθερές δεσμεύσεις της ευρωζώνης για την παροχή επαρκούς υποστήριξης για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα έχουν στη διάθεση τους την έκθεση της ομάδας της Ντέλιας Βελκουλέσκου επί τη βάση της οποίας θα αποφασίσουν την «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών του Ταμείου με την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ θα μελετήσουν την έκθεση για 15 ημέρες θα συντάξουν τις επισημάνσεις τους και εν συνέχεια έως τις 27 Ιουλίου θα συγκληθούν για να λάβουν τις αποφάσεις για το «επί της αρχής» προγράμμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως ότου οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα όσα ζητεί το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα