Πολιτική

Τσακαλώτος: Στόχος πολιτική συμφωνία για «όλο το πακέτο» στο Eurogroup

Ακούστε το άρθρο
«Εμείς θα επιδιώξουμε μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο και μετά μπορούμε να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Έχουμε καθυστερήσει, γιατί έχουμε να αποφασίσουμε για πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα» πρόσθεσε.

Αυτά που έχουν μείνει για νομοθέτηση, μπορούμε να τα κλείσουμε σε δέκα ημέρες, δεν καθυστερεί αυτό την διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών για συμφωνία. Ωστόσο, κληθείς να θέσει ένα χρονικό ορόσημο για τη συμφωνία, είπε: «Αν σας προσδιορίσω τον χρόνο, αυτό μελλοντικά θα μου δένει τα χέρια».

«Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να το “λήξουμε” τώρα. Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Λεπέν, αλλά και με την τραπεζική ένωση, με την Γερμανία να επιδιώκει πλεόνασμα 300 δις και πολλά άλλα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγοντας «βλέπω ένα διαφορετικό τοπίο, όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό».

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για την Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εγώ δεν ζήτησα από κανέναν εξαίρεση, αλλά μπορώ να ζητήσω από την Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι 1,5% το 2018, όταν φέτος είναι 2%».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του, προφανώς διότι έχει εσωτερικά προβλήματα. Επίσης, κατηγόρησε τα στελέχη του Ταμείου ότι «ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα με στοιχεία που δεν προκύπτουν από πουθενά», προσθέτοντας ότι «δεν συγχωρείται στην Λαγκάρντ να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να δείχνει τις προθέσεις της».

Ερωτηθείς για την πίεση των δανειστών απάντησε «δεν μπορώ να σας πω για ένα συγκεκριμένο μέτρο. Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, άρα το συνολικό πακέτο έχει και θετικά μέτρα, γι΄ αυτό οπι πολίτες πρέπει να είναι πιο χαλαροί και να περιμένουν το συνολικό πακέτο».

Ερωτηθείς για τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι ο κόσμος της εργασίας να αισθάνεται ότι είναι καλύτερα από ότι ήταν νωρίτερα», ενώ για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ούτε ένα ευρώ νέων μέτρων» είπε ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα