Ηλεία

Τσελέντης: «Ο Πύργος μετατοπίστηκε 1,7cm από τους σεισμούς!»

Ακούστε το άρθρο

Για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει ακόμη και μήνες στη Ζάκυνθο, έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, υπογραμμίζοντας πως σεισμοί μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ μπορεί να σημειωθούν ακόμη και σε βάθος μηνών. Ωστόσο, προσθέτει ότι η μετασεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται κανονικά. Ο ίδιος πρόσθεσε -σε ανάρτησή του στο facebook- ότι η πόλη του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα δυτικά κατά 1,7cm…

Πιο συγκεκριμένα στην ανάρτηση του ο Άκης Τσελέντης έγραψε πως: «Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. Σημερινή (σ.σ. χθεσινή), ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατά 1,7cm. ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα.»

Ο κ. Τσελέντης μίλησε και σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών τονίζοντας τα εξής: «Το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο μεγάλος σεισμός της περασμένης Παρασκευής, είναι ένα μεγάλο ρήγμα, που φτάνει τα 70 χιλιόμετρα μήκος. Θα ήταν ανώριμο να λέγαμε ότι τελειώσαμε με τους σεισμούς στη Ζάκυνθο. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε, ότι δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγαλύτερο σεισμό από αυτό το ρήγμα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί έκλεισαν τα σχολεία στη Ζάκυνθο, εφόσον έχει ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων και η ασφάλειά τους. Θα έχουμε συνεχώς μικροσεισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε και μεγαλύτερους σεισμούς, της τάξεως των 4,5, ή 5 ρίχτερ ή και μεγαλύτερους. Κατά συνέπεια, δεν έχει νόημα να μένουν κλειστά τα σχολεία. Η όλη σεισμική δραστηριότητα, η όλη σεισμική δράση, εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Ζακύνθου και δεν βλέπουμε κάποια άλλη μετατόπιση σε άλλο ρήγμα. Δεν μπορούμε 100% να αποκλείσουμε κάποια μετατόπιση σε κοντινό ρήγμα, αν και η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Θεωρώ ότι δεν θα επηρεαστεί το ρήγμα βόρεια της Ζακύνθου, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1953. Έχουμε στείλει 14 όργανα μέτρησης και παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε πραγματικό χρόνο».

Όλη η επικαιρότητα