Πολιτική

Τσίπρας: Δεν συζητάμε κατάργηση ΕΚΑΣ και ΦΠΑ 23% στο ρεύμα

den_syzitame_katargisi_ekas_kai_fpa_23_sto_reyma.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, καθώς οι προτάσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός διά στόματος Γιούνκερ «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των θεσμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μ’ονο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, και δίνοντας, σε δραματικούς τόνους, το στίγμα της συνάντησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».

Και συμπλήρωσε, συγκεκριμενοποιώντας τα σημεία, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει με την πλευρά των δανειστών-εταίρων: «Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».

«Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση («take it or leave it»), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας πρώτος από το δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -και μάλιστα, ως παρατηρητής.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από την αίθουσα του δείπνου, λίγα λεπτά μετά τις 01:30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. αυτό έγινε περίπου έπειτα από 15 λεπτά).

Αποχωρώντας από το δείπνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες.

Πηγή: www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα