Τσίπρας: «Η Ελλάδα δε θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό»

tsiprasi-ellada-de-tha-dextei-monomereis-energeies.w_l.jpg

Σαφές μήνυμα που από πολλούς ερμηνεύεται και ως απάντηση στη Σύνοδο της Βιέννης χωρίς την Ελλάδα για το προσφυγικό, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι.

«Η προσφυγική κρίση είναι ένα διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες», έγραψε στον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter ο έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

Λίγο νωρίτερα, ο αυστριακός ΥΠΕΞ, προαναγγέλλοντας μονομερείς ενέργειες, σημείωνε ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να μειώσει τις προσφυγικές ροές, αντίθετα θέλει να συνεχιστούν». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δε συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Φίλιππο Γκράντι, που χθες επισκέφθηκε την Λέσβο, στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης. 

Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γκράντι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

 
 
Πηγή: thetoc.gr