Υγεία

Τύποι Νεφρικής Νόσου – Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Ακούστε το άρθρο

Οι νεφροί είναι δύο καταπληκτικά όργανα. Είναι πιο περίπλοκοι από ότι μπορούμε να φανταστούμε και λειτουργούν με συνέπεια χωρίς καμία βοήθεια από εμάς, έως ότου κάτι πάει στραβά.

Τα δύο αυτά μικρά όργανα βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Ο κύριος σκοπός τους είναι να φιλτράρουν το αίμα και να ελέγχουν τα επίπεδα του καλίου, των αλάτων και των οξέων του οργανισμού. Οι δομές φιλτραρίσματος είναι μικρές συστάδες αιμοφόρων αγγείων που ονομάζονται νεφρικά σπειράματα. Όταν λειτουργούν σωστά, επιτρέπουν την απέκκριση των αποβλήτων στα ούρα, ενώ συγκρατούν το νερό, για να μην υποστεί ο οργανισμός αφυδάτωση. Υπάρχουν διάφορα είδη νεφρικής νόσου που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία των νεφρών.

Όταν τα νεφρά προσβάλλονται από ασθένειες, περίσσεια υγρών και αποβλήτων αρχίζουν να συσσωρεύονται στο σώμα. Η πίεση του αίματος ανεβαίνει συχνά και παρατηρείται πρήξιμο και άλλα προειδοποιητικά σημάδια που ειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Εδώ είναι μια λίστα με τα βασικά είδη της νεφρικής νόσου που αναγνωρίζονται από τον ιατρό νεφρολόγο.

Κληρονομικές Διαταραχές
Οι κληρονομικές διαταραχές του νεφρού παράγουν συνήθως κλινικά συμπτώματα σε άνδρες, γυναίκες, κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή. Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι η πιο κοινή κληρονομική διαταραχή του νεφρού. Η κυστινουρία, η πρωτογενή υπεροξαλουρία, το σύνδρομο Alport, καθώς και η κληρονομική νεφρίτιδα είναι άλλες κληρονομικές ασθένειες των νεφρών.

Εκ Γενετής Ασθένεια
Η δυσμορφία του ουροποιογεννητικού συστήματος προκαλεί εκ γενετής ασθένεια. Αυτή η ασθένεια συχνά δημιουργεί εμπόδια στους νεφρούς που προκαλεί μόλυνση και καταστροφή των ιστών στους νεφρούς. Καθώς εξελίσσεται, η εκ γενετής ασθένεια θα οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Πέτρες στα Νεφρά
Αν έχετε πέτρες στους νεφρούς, μπορεί να υπάρξει ξαφνικός, απότομος, διαπεραστικός πόνος που έρχεται κατά κύματα και φεύγει με τον ίδιο τρόπο. Οι πέτρες είναι ο σχηματισμός αιχμηρών σκληρών κρυστάλλων στους νεφρούς και στο ουροποιητικό σύστημα. Ο πόνος προέρχεται από τις αιχμηρές άκρες των πετρών που τρυπούν τα τοιχώματα των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. Μια μεγάλη πέτρα μπορεί να φράξει το ουροποιητικό σύστημα και απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Νεφρωσικό Σύνδρομο
Η ασθένεια αυτή προκαλεί στο σώμα απώλεια μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα. Η υψηλή χοληστερόλη αίματος, η χαμηλή πρωτεΐνη του αίματος, η υπερβολική κατακράτηση υγρών και το οίδημα είναι όλα τα σημάδια του νεφρωσικού συνδρόμου. Οι διαβητικοί είναι συνήθως αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από νεφρωσικό σύνδρομο.

Καρκίνος του Νεφρού
Ο καρκίνος των νεφρικών κυττάρων αναφέρεται ως το πιο κοινό είδος του καρκίνου του νεφρού. Όταν τα κύτταρα του νεφρού αρχίζουν να αναπτύσσονται σε μη κανονικό ρυθμό και δεν πεθαίνουν, όπως θα έπρεπε, τότε αναπτύσσεται ο καρκίνος του νεφρού. Ο καρκίνος των νεφρικών κυττάρων ξεκινά στα κύτταρα που σχηματίζουν στα σωληνάρια των νεφρών.
Το μεταστατικό καρκίνωμα ξεκινά στα κύτταρα της νεφρικής πυέλου. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είστε παχύσαρκοι και καπνίζετε έχετε αυξημένο κίνδυνο να σχηματίσετε καρκίνο του νεφρού.

Εάν βρίσκεστε στην Αθήνα και ψάχνετε Νεφρολόγο δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον Νεφρολόγο Κωνσταντίνο Ψούνη.

Κωνσταντίνος Ψούνης
Υπ.Διδάκτωρ Πανεπιστημίου
210 60 86 658 | 694 722 11 02
Info(@)nefrologikoiatreio.gr
www.nefrologikoiatreio.gr

Όλη η επικαιρότητα