Πολιτική

Τζακ Λιου: “Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας”

liou.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λίου, με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και της απασχόλησης είναι κεντρικό ζήτημα παγκοσμίως και αποτελεί προϋπόθεση για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Επί της ουσίας ο Αμερικανός υπουργός έστειλε με τη δήλωσή του αυτή μήνυμα πως οι ΗΠΑ προσεγγίζουν από εντελώς διαφορετική οπτική – σε σχέση με την προσέγγιση της γερμανικής πλευράς – την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην ευρωζώνη και τον δρόμο προς την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Λιου, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως είπε και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη φιλοξενία. Παράλληλα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα διανύει μία δύσκολη περίοδο, με δύσκολες αποφάσεις και προκλήσεις.

“Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι μου στην Ευρώπη ως Υπουργός Οικονομικών και δράττομαι της ευκαιρίας να ενημερωθώ απευθείας από τους Έλληνες φίλους μας, καθώς η Ελλάδα έκανε μια από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις εδώ και γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν”, τόνισε ο κ. Λιού

Ωστόσο σημείωσε πως είναι ευχαριστημένος για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προσαρμογή. Όμως σχολίασε ότι η χώρα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει προς την ανάκαμψη.

Στόχος είναι, συνέχισε ο κ. Λίου, να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται.

“Ξέρουμε ότι δουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Πάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρει, και ξέρω ότι δεν θέλετε να αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς «η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

Αναλυτικότερα η δήλωση του κυρίου Σαμαρά έχει ως εξής:

“Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού στο Μουσείο της Ακρόπολης .

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι μεγάλη χαρά που καλωσορίζει τον κ. Λιού στην “Αθήνα, την γενέτειρα της Δημοκρατίας, κάτω από την Ακρόπολη, το αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας του Πνεύματος και της Αισθητικής τελειότητας”.

“Η Ακρόπολη των Αθηνών, υπήρξε επίσης το αιώνιο Σύμβολο του αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο κι από την τυραννία, για να επιτύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους. Αυτές ακριβώς είναι και οι θεμελιακές αρχές του Αμερικανικού Έθνους, χαραγμένες στο Αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά και βαθιά ριζωμένες στις καρδιές των ανθρώπων”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η επικείμενη επίσκεψή του στον Μπάρακ Ομπάμα “θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας”.

“Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Τώρα μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος”, σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως οι συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκαν στην Ανάπτυξη και την περιφερειακή Σταθερότητα.

“Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια Ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας. Και Ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη Σταθερότητα και στην Ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία”, κατέληξε.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα. Στο τραπέζι της συζήτησης των δύο υπουργών τέθηκε φυσικά το θέμα της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάπτυξη, όπως και η προετοιμασία της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανικό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Ό,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο “succes story”, δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος» σχολίασε η Ρένα Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. (δείτε εδώ)

Η ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά, της επισημαίνει την ανάγκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η κυβέρνηση στους επισκέπτες εκπροσώπους κυβερνήσεων ισχυρών χωρών: “Στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για επίσκεψη ενός ακόμη εκπροσώπου του κεφαλαίου ο οποίος έρχεται στη χώρα για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο. (δείτε εδώ)

Όλη η επικαιρότητα