Πολιτική

Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί να γίνουν κατεδαφίσεις, προφανώς θα τις κάνουμε

Ακούστε το άρθρο

«Η έμπρακτη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αναδεικνύεται με τη στήριξη των πληγέντων, με την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και με τη διόρθωση των οικιστικών στρεβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο Μάτι ειδικά, για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Δεν έχουμε ούτε τη διάθεση ούτε τον χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, πάνω στα αποκαΐδια» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της μεγάλης καταστροφής και να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των θυμάτων και ταυτόχρονα να προχωρήσει μια δέσμη μέτρων ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία ποτέ.

Τόνισε ότι η λογική των παραιτήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις «στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης, μιας κριτικής» και επανέλαβε αυτό που έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός, ότι «το σημαντικό είναι, αφού παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα και πολιτικά και επιχειρησιακά, όλα όσα έγιναν», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ό, τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός γνώριζε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι υπήρχαν νεκροί, είπε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται» και εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε, επιστρέφοντας εκτάκτως από τη Βοσνία, από τις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. «Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν σε διαρκή σύσκεψη που κράτησε, περίπου μέχρι τις 3.30 τη νύχτα, κατά την οποία επέβλεπε το έργο του συντονισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και του απεγκλωβισμού, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση κατά τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα για να κάνει μια δήλωση, στην οποία τόνισε ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ μίλησε και για το μέγεθος της καταστροφής.

Πρόσθεσε επίσης, ότι μόλις η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, «εγώ ο ίδιος, επισήμως, στις 2.30 το βράδυ, ενημέρωσα και τον ελληνικό λαό και τους δημοσιογράφους». Συμπλήρωσε δε, ότι οποιοσδήποτε θεωρεί ότι η κυβέρνηση, εκείνη την ώρα της κρίσης, είχε στο μυαλό της, είτε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια είτε να κρύψει νεκρούς, κάτι αδύνατον να κρυφτεί, όπως σημείωσε και τόνισε: «Εμείς τουλάχιστον, δεν θα μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας, στο οποίο κάποιοι θέλουν να μας σύρουν για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας και μόνο».

Όπως σημείωσε, η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων και την κατάσβεση της πυρκαγιάς και η δυνατότητα για επιβεβαίωση νεκρών, εκείνη τη νύχτα, ήταν πάρα πολύ μικρή, και μίλησε για δεύτερη φορά για «επικοινωνιακή τυμβωρυχία, είτε μέσων ενημέρωσης είτε της αντιπολίτευσης».

Σχετικά με την εισήγηση για εκκένωση στο Μάτι, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ωστόσο πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Όπως συμπλήρωσε, αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής, με βάση το νόμο, είναι ο δήμαρχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω τη διάθεση ή τον σκοπό να επιρρίψω ευθύνη στον οποιοδήποτε» επισήμανε. Σημείωσε ότι οι πυροσβέστες και οι επιτελείς είπαν ότι επρόκειτο για μια πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 5 χιλιόμετρα σε περίπου μιάμιση ώρα και επομένως «αυτό που αποτιμάται είναι ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο».

Υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν στις θέσεις τους στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και έκαναν ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Πρόσθεσε επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι ο πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι του στη Βοσνία, όχι απλά για μία φωτιά στην Αττική, αλλά γιατί ήταν πρωτοφανούς έντασης.

Αναφορικά με τον αριθμό 112, είπε ότι το ζήτημα αυτό εκκρεμεί από το 2011 και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να είναι ο αριθμός ενεργός θα γίνει μέχρι το τέλος του 2018, «ωστόσο τώρα θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεχνικά και διοικητικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοικήσεις».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές, χωρίς την παρουσία ΜΜΕ, είπε ότι αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να επισκεφθεί την περιοχή συνοδεία καμερών, «θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακό σόου» και τόνισε ότι θέλησε να μην δώσει αυτόν τον χαρακτήρα στην επίσκεψή του και να δει από κοντά την περιοχή και τα έργα που γίνονται, αλλά και να μιλήσει με τους πολίτες, μένοντας εκεί για περίπου μία ώρα, περίπου από τις 8.45 έως τις 9.45. Τόνισε μάλιστα ότι η συζήτηση αυτή δημιουργεί εντύπωση πολιτικής σκοπιμότητας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο και άλλων παρεμβάσεων μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών, ενώ σε ό, τι αφορά το σχέδιο οικιστικής αντιμετώπισης, σημείωσε ότι υπεύθυνο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ σε ό, τι αφορά την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, συγκροτείται ομάδα υπό τον κ. Βερναρδάκη, που θα καταθέσει τις προστάσεις της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Έκανε μάλιστα αυτοκριτική, λέγοντας ότι «μία από τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι δεν συγκρούστηκε αρκετά, δεν συγκρούστηκε με αρκετούς, δεν συγκρούστηκε με την ένταση που έπρεπε, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικιστικές στρεβλώσεις», για τις οποίες, πρόσθεσε, η ευθύνη είναι διαχρονική, καθώς αυτοί οι οικισμοί δεν κτίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας οικοδομικής νοοτροπίας που επικρατεί στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια».

Είπε δε, ότι αν χρειαστεί να γίνουν κατεδαφίσεις ώστε να δημιουργηθούν όροι ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης, η κυβέρνηση «προφανώς θα το κάνει».

«Από τη δική μας πλευρά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε έμπρακτα την ευθύνη, και καλούμε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» επισήμανε.

Υπογράμμισε επίσης, ότι παραμένουν οι ενδείξεις για εμπρησμό και στην Κινέτα και στην Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι και αρνήθηκε να μπει σε «σενάρια συνωμοσίας» περί αποσταθεροποίησης.

Τόνισε δε ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ήταν μια αναγκαία απόφαση, η οποία ίσως, όπως είπε, θα έπρεπε να ληφθεί και νωρίτερα. Απαντώντας στην κριτική για εμπάργκο ΜΜΕ, είπε ότι είναι ζητήματα ήθους, δεοντολογίας και της δημοσιογραφίας που θέλει ο καθένας να υπηρετεί.

Όλη η επικαιρότητα