Πολιτική

Τζανακόπουλος: «Δεν έχουμε συμφωνία για τις φρεγάτες, μόνο συζητήσεις»

Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία» για τις γαλλικές φρεγάτες, παρά μόνο διερευνητικές συζητήσεις είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραπέμποντας στις σχετικές απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Άμυνας νωρίς το πρωί.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τα όσα είπε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας λέγοντας ότι ο κ. Κουβέλης σχολίασε σχετικό δημοσίευμα, «όμως οι απαραίτητες απαντήσεις δόθηκαν από τον κ. Καμμένο».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη και ομοίως του Πάνου Καμμένου με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός συζήτησε και θέματα στρατηγικής συνεργασίας για να προσθέσει όμως ότι η χώρα παρά την όξυνση με την Τουρκία δεν θα επιδοθεί σε ράλι εξοπλισμών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 21 Αυγούστου, όμως δεν είναι απολύτως απίθανο να χρειαστεί ένα ακόμη για να σφραγίσει την συμφωνία.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα στις συζητήσεις με το ΔΝΤ το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας, για να συμπηρώσει:

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην χώρα έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Για το ίδιο θέμα σχολίασε ότι το αποτέλεσμα διαψεύδει τις εκτιμήσεις της ΝΔ ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια αλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για ενεργοποίηση του κόφτη.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΔΕΗ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης τονίζοντας ότι το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ που άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση Σαμαρά προέβλεπε την πώληση του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού της , το 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της και το 26,3% του υδροηλεκτρικού δυναμικού της.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε τον σχετικό νόμο και πέτυχε μία συμφωνία που επιτρέπει στην ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,0% του συνολικού δυναμικού της χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Την ίδια στιγμή τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας για την ΔΕΗ. Είπε ότι «τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βρήκε να πει για τέταρτη μέρα ούτε λέξη για την off shore εταιρεία στην οποία φέρεται να συμμετείχε ως προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η σύζυγός του Μαρέβα κάνοντας λόγο για «σκοτεινή υπόθεση την οποία επιμελώς αποσιωπούν τα Μέσα Ενημέρωσης». Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε το πολιτικό σθένος να πει ο,τιδήποτε σε σχέση με το θέμα.

Πηγή: NEWS247 

Όλη η επικαιρότητα