Πολιτική

Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ οδηγεί στα όρια τις διαπραγματεύσεις

Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ μας καθυστερεί! Αυτό επισήμανε στην ουσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετώντας το Ταμείο ξανά στην “απέναντι πλευρά”. “Κάθε φορά που είμαστε κοντά, επειδή το ΔΝΤ έχει μία διαπραγματευτική τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις διότι θεωρεί ότι όσο ο χρόνος λιγοστεύει, τόσο μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος…”.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα. Πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις με προσχήματα κατά κύριο λόγο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όπου παραχώρησε συνέντευξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις», απαντώντας στο ερώτημα πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους» εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δύο χρόνια μετά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα» συνέχισε.

Αναμένεται πάντως να προκαλέσει συζήτηση η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε και αποδέχεται νέα μέτρα ύψους 2%του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018. «Ναι μεν υποχώρηση όσον αφορά το δημοσιονομικό μείγμα αλλά και μία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος…».

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, δια στόματος του εκπροσώπου της, ήταν εκτός του ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

«Όταν ο κ. Σόιμπλε βρίσκει προσχήματα να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει δημοσίως κριτική» και είπε:

«Δεν υπάρχει το σενάριο της σύγκρουσης και των εκλογών η διαπραγμάτευση έχει και αντιπαράθεση, έχει και ανταλλαγή επιχειρημάτων όταν το σχέδιο είναι με διάφορα προσχήματα να υπάρχουν καθυστερήσεις, εμείς οφείλουμε αυτό να το πούμε».

«Υπάρχει ένα γενικό περίγραμμα πάνω στο οποίο το Eurogroup έδωσε εντολή να γίνουν διαπραγματεύσεις».

«Σας είπα ότι το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική. Και στην πρώτη αξιολόγηση ήθελε να πάει τα πράγματα στα άκρα. Δεν το πέτυχε στην πρώτη αξιολόγηση. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν το πέτυχε στην πρώτη αξιολόγηση δεν θα το πετύχει και τώρα» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε πως «Το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα, θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο» ήταν η εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που δεν νιώθουν άνετα με την προσπάθεια που κάνουμε και με το να βγάλουμε εμείς τη χώρα από την επιτροπεία».

«Μπορεί ο κ. Σόιμπλε να βρίσκει διάφορα προσχήματα για να καθυστερεί τη διαπραγμάτευση, μπορεί το ΔΝΤ να ανακαλύπτει διαφορές…» ήταν η επόμενη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Όταν ο κ. Σόιμπλε λέει «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζετε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί το ΔΝΤ;» αναρωτήθηκε.

Τέλος, αναφερόμενος στο ότι έγινε το 2015, υποστήριξε:

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει το 2015 και είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%,η πίεση στους Έλληνες πολίτες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», είπε και συμπλήρωσε:

«Τουλάχιστον είχαμε την τιμιότητα να πούμε ότι εμείς αυτό καταφέραμε, αυτή τη συμφωνία φέραμε και αυτή τη συμφωνία φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

http://www.thetoc.gr/

Όλη η επικαιρότητα