Πολιτική

Τζανακόπουλος για την υπόθεση Novartis: «Να σταματήσουν οι προσβολές στη δικαιοσύνη».

Ακούστε το άρθρο

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

«Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος: «Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης».

Τόνισε ότι πρέπει«να σταματήσουν οι προσβολές στη δικαιοσύνη».

«Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές.

Περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της» σημείωσε.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες υπογράμμισε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη και τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή».

Όλη η επικαιρότητα