Πολιτική

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες

Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.Επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, εάν δεν κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να εγγυάται την ασφάλεια και την εξυγίανση του χώρου.

Τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της χώρας από την έξοδο από μνημόνια, τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε πως επιμένει σε μία μηδενιστική γραμμή επειδή – όπως είπε βρίσκεται – σε δυσχερή θέση.

Για τον κ. Μητσοτάκη και για τις θέσεις του για την ΠΓΔΜ, είπε πως «δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ενώ στις ΗΠΑ προφανώς επειδή ντρέπεται για τις θέσεις του, να φορά το μανδύα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή».

Για τις κατηγορίες που προσάπτουν στην κυβέρνηση για φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε επενδύσεις που κινούνται στο πλαίσιο του νόμου και να προσφέρει θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε πως «δεν θα αποδεχθούμε την επανέναρξη του πρωταθλήματος αν δεν κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να εγγυάται την ασφάλεια και την εξυγίανση του χώρου».

Για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας, υπογράμμισε πως τέτοια περιστατικά ήταν συνήθη στο παρελθόν. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε. Αν αυτό το συμβάν θα μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο σχετίζεται με το κατηγορητήριο του τούρκου εισαγγελέα που ακόμη δεν έχει καταλήξει. Θεωρώ ότι αν το κατηγορητήριο μείνει στην είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη θα λήξει σύντομα το θέμα. Συστήνουμε υπομονή.»

«Ρεσιτάλ υποκρισίας από Μητσοτάκη»

Για «άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας» κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή όσα είπε στις ΗΠΑ σχετικά με τα εθνικά  θέματα.

«Για το μεν ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το περιστατικό ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Η υποκρισία δε, της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, η κ. Σπυράκη εμφανίστηκε πριν λίγη ώρα να αλλάζει ξανά τη γραμμή της Ν.Δ. αναφερόμενη, με τρόπο ειρωνικό, στο περιστατικό ως σύνηθες. Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη;»

Για την ΠΓΔΜ

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας, ενώ δεν επανέλαβε τη θέση του για αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της γείτονος είναι θετική προς έναν συμβιβασμό» και παρατήρησε:

«Το θέμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς, αρνούμενος κάθε συζήτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και αξιοποιώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από θέσεις που φλερτάρουν με τον εθνικισμό, ενώ στις ΗΠΑ προφανώς επειδή ντρέπεται για τις θέσεις που εκφράζει στο εσωτερικό, να φορά το μανδύα του μετριοπαθούς και φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή».

Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος,  κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

-Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;

-Είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή όχι, εδώ δεν χωρούν υπεκφυγές.

-Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;

-Και, τέλος, έπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;».

Επίθεση σε ΝΔ,  Σαμαρά και Στουρνάρα

Ο κ. Τζανακόπουλος καταφέρθηκε εναντίον της Ν.Δ και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη στάση τους στην υπόθεση Novartis, ενώ κάλεσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να δώσει απαντήσεις αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη.

«Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη μηδενιστική αντιπολιτευτική γραμμή καθώς βρίσκεται σε δεινή θέση, εξαιτίας κυρίως του σκανδάλου της Novartis που έχει αναδείξει όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τις οποίες δεν μπορεί παρά να χρεώνεται η ΝΔ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και σημείωσε:

«Δεν μας κάνει, λοιπόν καθόλου, εντύπωση η σιωπή της ΝΔ αλλά και του εξαφανισμένου τις τελευταίες μέρες πρώην πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά, ο οποίος μετά τους λεονταρισμούς και την ακατάσχετη φλυαρία των προηγούμενων εβδομάδων εντός και εκτός της χώρας, έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του ιδίως μετά την αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών για το χειρόγραφο σημείωμα του προς τον κ. Φρουζή».

Επισήμανε επίσης ότι η αποκάλυψη αυτή «διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά, ότι τον έχει συναντήσει μόνο μπροστά στις κάμερες» και σχολίασε: «Εκτός οι κάμερες έχασαν τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς ενεχείρισε στον κ. Φρουζή το επίμαχο σημείωμα με το τηλέφωνο του κ. Σταικούρα, τότε πολιτικού προϊσταμένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπευθύνου για τις πληρωμές του ελληνικού Δημοσίου».

Σε ό,τι αφορά στον κ. Στουρνάρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία για έμμισθη σχέση με τη Novartis και σημείωσε: «Χθες όμως είδε το φως της δημοσιότητας και μια νέα αποκάλυψη που αφορά τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σας θυμίζω ότι σε καμία από τις παρεμβάσεις του κατά τις οποίες μιλούσε για σκευωρία και πολιτική επίθεση που ενορχηστρώνεται εναντίον του δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με την Novartis, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως άνευ σημασίας.

Αφού όμως ο κ. Στουρνάρας δεν διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα οφείλει σήμερα να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη. Ερωτήματα που είναι κυρίως πολιτικά και δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Αυτό εξάλλου θα διερευνηθεί όπως αρμόζει από τα αρμόδια όργανα της Bουλής και της δικαιοσύνης».

«Τίποτε δε θα ανακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία»

Στον τομέα της οικονομίας, ανέφερε πως «τίποτα δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα -και αυτός είναι και ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τις επόμενες 97 μέρες που μας χωρίζουν από το Eurogrpoup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την 4η αξιολόγηση, την μεταπρογραμματική εποπτεία και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη βήμα» στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018 τη χθεσινή επιτυχημένη έκδοση εντόκου γραμματείου διάρκειας ενός έτους, για πρώτη φορά μετά το 2010, και σημείωσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι το έντοκο γραμμάτιο έκλεισε με απόδοση 1,25% που καθορίστηκε πλήρως από τη ζήτηση. Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προσφορών έφτασε στο 1,986 δις και τελικά το γραμμάτιο καλύφθηκε 100% από ξένους επενδυτές».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα