WEB tv Πολιτική

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ οδηγήθηκε σε πραγματικό πολιτικό βατερλό [VIDEO]

Ακούστε το άρθρο

Από τη σημερινή συζήτηση, προκύπτει αβίαστα το πολιτικό συμπέρασμα, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση με την πρόταση που κατέθεσε, οδηγήθηκε σε ένα πραγματικό πολιτικό βατερλό. Και αυτό προκύπτει, όχι μόνο από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι εισηγητές, αλλά και από τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιχειρηματολόγησε σήμερα στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ, αλλά στην ομιλία του, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ασχολήθηκε με εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Τα επιχειρήματα δε, αυτά, δεν ακούστηκαν – υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος – διότι αυτό που επιχειρείται από τη ΝΔ, ήταν “μια απρόσφορη απόπειρα συμψηφισμού” με το σκάνδαλο της NOVARTIS.

Πρόταση-νεροπίστολο

“Με νεροπίστολο μοιάζει η πρόταση της ΝΔ”, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ προσπαθεί να συμψηφίσει το πανθομολογούμενο σκάνδαλο NOVARTIS το οποίο διερευνάται και από τη Βουλή αλλά και από την τακτική δικαιοσύνη.

“Η ΝΔ προσπαθεί να συμψηφίσει μια δικογραφία 7.000 σελίδων με μια μήνυση που κατέθεσαν τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μια ανώνυμη καταγγελία που συνίσταται στο ότι ο κ. Ξανθός εφάρμοσε το νόμο που είχε ψηφίσει η Βουλή”, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι “κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κατηγορείται και ο κ. Πολάκης, μάλλον επειδή έχει κρητικές πινακίδες”.

Οι υπουργοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε απόψε στη Βουλή με καθαρότητα, ότι η έκθεση δελτίου τιμών ήταν αδύνατη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα – και εξήγησε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει ζήτημα του ελληνικού δημοσίου, διότι υπάρχει πλαφόν στη δαπάνη του ελληνικού δημοσίου ως προς το φάρμακο, και από εκεί πέρα, ό,τι άλλο γίνει, εντάσσεται στη διαδικασία του clawback.

Ο κ. Ξανθός επίσης εξήγησε, όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ότι ήταν αυτή η κυβέρνηση που στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξε με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015, αφαίρεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των στρεβλώσεων στην αγορά του φαρμάκου, το πλαίσιο δηλαδή που επέτρεπε σε γενόσημα φάρμακα να έχουν τιμή υψηλότερη από τα off-patent φάρμακα.

Οι ανώνυμες καταγγελίες-οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην ανώνυμη καταγγελία στην οποία η ΝΔ βασίζει την πρότασή της, είπε πως γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού της με τους προστατευόμενους μάρτυρες. “Τι σχέση έχει όμως μια ανώνυμη καταγγελία με έναν ποινικό θεσμό που εσείς δημιουργήσατε, εσείς ψηφίσατε, και τώρα που είδατε ότι λειτουργεί εναντίον σας, τον λοιδωρείτε, τον υπονομεύετε και τον απαξιώνετε; “, είπε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι η ΝΔ ζητάει να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, αν και είναι η ΝΔ που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την ελληνική δικαιοσύνη απέναντι στην “αντιθεσμική και παραθεσμική λειτουργία της κυβέρνησης”.

“Τώρα όμως που η δικαιοσύνη ερευνά εσάς, χάνετε την εμπιστοσύνη σας;”, απευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: “Επίσης, δεν ξέρετε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με το νόμο που εσείς οι ίδιοι έχετε ψηφίσει, μπορεί να γίνει μόνο στην επ΄ακροατηρίω διαδικασία;”. “Σκοπός σας δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε θόρυβο και επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας, σκοπός σας είναι να τρομοκρατήσετε τους μάρτυρες, να φοβίσετε τη Δικαιοσύνη”, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο συμψηφισμός

Ειδική αναφορά επεφύλασσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “σκευωρία” αναφορικά με το σκάνδαλο NOVARTIS.

“Σήμερα, ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πολύ καλά, ότι η περίοδος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ήταν ταυτόχρονα μια περίοδος θεσμικού και ηθικού εκφυλισμού”, είπε και πρόσθεσε ότι “θέλει πάρα πολύ θράσος να προσπαθούν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, για να αποδείξουν ότι δεν είναι θεσμικός εκφυλισμός το σκάνδαλο της Siemens, το σκάνδαλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα εξοπλιστικά, οι μίζες στο μετρό, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων που θα καταλήξουν στα αζήτητα μάλλον, τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ, οι μίζες στα δημόσια έργα, οι καταδικασμένοι και υπόδικοι υπουργοί και κομματικά στελέχη του πάλαι ποτέ δικομματισμού”.

“Δεν σας πιστεύει κανείς πια”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι

Σχολιάζοντας την κατηγορία ότι η κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τα ζητήματα διαφθοράς, υπονομεύει τις δυνατότητες συναίνεσης σε περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και εξωτερικών κρίσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο επιχείρημα. “Επικαλούνται τον εξωτερικό κίνδυνο για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να συγκαλύψει παράνομες πράξεις”, σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος, και τόνισε ότι “αυτό είναι μια ακραία πολιτική τοποθέτηση και ένα ακραίο πολιτικό ατόπημα”.

“Επιχειρείτε αυτόν τον πολιτικό αντιπερισπασμό διότι βρίσκεστε σε απολύτως δεινή θέση. Σε δεινή λόγω της NOVARTIS και κυρίως επειδή έχει καταρρεύσει πλήρως το πολιτικό και οικονομικό σας αφήγημα, στο οποίο στηρίξατε την προσδοκία για την πτώση της κυβέρνησης”, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, και επισήμανε ότι περίμεναν να μην κλείσει η πρώτη, ούτε και η δεύτερη αξιολόγηση. “Σήμερα βλέποντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονιακής επιτροπείας, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο των μνημονίων που εσείς την οδηγήσατε, θα πρέπει να δημιουργήσετε πολιτικούς αντιπερισπασμούς”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι τελευταίο επιχείρημα των κομμάτων αυτών, είναι η προληπτική γραμμή στήριξης για να υπονομεύσουν την διαδικασία εξόδου και να εξαναγκάσουν τη χώρα να συρθεί σε 4ο μνημόνιο. “Αυτό όμως δεν δουλεύει. Δεν δουλεύει καθόλου. Δεν μπορείτε να υπονομεύσετε αυτή την πορεία. Δείτε σήμερα τις τιμές των ελληνικών ομολόγων: Αυτή τη στιγμή, το 7ετές βρίσκεται πάλι κάτω από το 4%, το 10ετές ομόλογο τείνει και αυτό να ξαναβρεθεί πάλι κάτω από το 4%”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα