Πολιτική

Τζανακόπουλος: Μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν συνολικά από 1/1/2019

Ακούστε το άρθρο

Θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία που έκλεισε στο χθεσινό Eurogroup μεταξύ Ελλάδα και δανειστών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι μέτρα και αντίμετρα δεν είναι υπό αίρεση, αλλά θα εφαρμοστούν συνολικά από 1/1/2019. «Σφίγγα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι περιλαμβάνουν τα δύο πακέτα μέτρων.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από την εφαρμογή των μέτρων, απάντησε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε το αυτονόητο με βάση ό,τι σχύει από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η κρίσιμη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό κάλεσε το Βερολίνο «να επιστρέψει στο δρόμο του ρεαλισμού» και να υποχωρήσει από την παράλογη απαίτησή του για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για δέκα χρόνια.

Στο θέμα επανήλθε όταν ρωτήθηκε και τι περιμένει η ελληνική πλευρά από την αυριανή συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ: «Αναμένουμε από τη γερμανική πλευρά, όπως όλες οι πλευρές έκαναν υποχωρήσεις, να κάνει πίσω στην απαίτησή της για πλεονάσματα 3,5%  για δέκα χρόνια» επανέλαβε.

Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα