Πολιτική

Τζανακόπουλος: Μονοετές και με λίγα χρήματα το μνημόνιο με το ΔΝΤ

Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μονοετές και με λίγα χρήματα το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ, ανυπόστατα τα σενάρια για νέα μέτρα το 2018, δήλωσε. Ανακοίνωσε ότι οι δανειστές επιστρέφουν στις 25 Απριλίου, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σημειώνοντας ότι το Ταμείο σε προηγούμενη έκθεσή του το είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω.

Όπως υπογράμμισε, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».

Ο κ. Τζανάκοπουλος συνέχισε λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ.

Χαμηλότερα πλεονάσματα

» Σταθερή μας θέση παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

Προσερχόμαστε στη Σύνοδο με στόχο τα μικρότερα δυνατά πλεονάσματα, σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο κυβερνητικός εκρπόσωπος είπε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στις 25 Απριλίου, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οριστικοποιηθεί το συμηρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης με διάρκεια ενός έτους.

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα απάντησε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου στη συνέχεια να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης.

Σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε, ένα έκτακτο Eurogroup δεν φαίνεται πιθανό.

Επίθεση στη ΝΔ

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε και την «καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

«Στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι!» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ: ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μόνο υπόσχεται πως θα υλοποιήσει «τόσα & άλλα τόσα» από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!» υπογράμμισε.

«Όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας! Η ΝΔ θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας! Η ΝΔ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030!» είπε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης, καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, ώστε να προχωρήσουμε σε ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και να δοθεί η αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Ελασσόνα.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα