Βιβλίο Ηλεία Συνεντεύξεις

Τζένη Μπίθα: «Ταξίδι με την Εικόνα και την Ποίηση»

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στην Μαριάννα Μητροπούλου
mariannamitropoulou93@gmail.com

Η Τζένη Μπίθα, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ζει, εργάζεται και δημιουργεί, εδώ και αρκετά χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα της τον Πύργο. Είναι εκπαιδευτικός, και απασχολείται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμη, είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας, στον οποίον δραστηριοποιείται από το 2012. Μεγάλη της αγάπη, το θέατρο, αφού έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις στα πλαίσια σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων, αλλά και σε συνεργασία με ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες. Αφορμή για την συνέντευξη αυτή στάθηκε ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό ταξίδι. Η κ. Μπίθα, παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, το βιβλίο της, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ταξίδι με την Εικόνα και την Ποίηση», και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν στο μαθητικό θέατρο.

«Ταξίδι με την Εικόνα και την Ποίηση»: Πως «γεννήθηκε» η έμπνευση για την δημιουργία αυτού του βιβλίου;

Η  ανάγνωση της Ποίησης γέννησε συναισθήματα και αυτά έγιναν Εικόνες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η έμπνευση του βιβλίου , η αμφίδρομη σχέση των τεχνών και πώς αυτές συγκινούν και ταξιδεύουν τον κοινωνό τους προκαλώντας του συναισθήματα. Κείμενο και εικόνα ή εικόνα και κείμενο βρίσκονται  σε «σιωπηλό διάλογο» πρώτα με τον εαυτό τους  και στη συνέχεια με το κοινό, μέσω της ιδιαιτερότητας της ματιάς κάθε ξεχωριστού αναγνώστη.

Διαβάζουμε πως όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο μαθητικό θέατρο. Μιλήστε μας για την αγάπη σας γι αυτή την τέχνη.

Ελπίζοντας  σε μια νέα Εποχή και σε μια Κοινωνία με δημιουργικούς πολίτες, αποφάσισα τα έσοδα αυτού του βιβλίου (και πιθανόν και από άλλες δραστηριότητες ) να διατεθούν προς ενίσχυση των μαθητικών θεατρικών παραστάσεων και της πανελλήνιας δράσης το Θέατρο των Μαθητών. Ασχολούμαι με το μαθητικό θέατρο εδώ και 20 χρόνια . Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο. Το θέατρο εμπεριέχει όλες τις τέχνες: Λογοτεχνία και ποίηση, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική και γλυπτική, Μουσική, Χορό, Φωτογραφία, ακόμα και Κινηματογράφο. Έτσι μια ιδιαίτερη προσωπική ανάγκη έκφρασης με οδήγησε στην ενασχόλησή μου με  την τέχνη του Θεάτρου. Σκέφτομαι, φαντάζομαι , ονειρεύομαι , σκηνοθετώ με εικόνες. Αισθάνομαι πως όλος ο κόσμος είναι μια παράσταση  και εγώ θεατής της.

Για το βιβλίο, τη δημιουργό του και τη συμβολή της τέχνης σε κάθε έκφραση της ζωής μας θα μιλήσουν τρεις σπουδαίες γυναίκες της κοινωνίας του Πύργου. Η εκπαιδευτικός Βάσω Καράγιωργα, η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ Αγγελική Ζάγκλαρη και η εκπαιδευτικός Έλενα Αναστασίου, ενώ οι μαθήτριες του ΓΕΛ Βουνάργου θα απαγγείλουν ποιήματα μέσα από το βιβλίο. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου.

Τι συναισθήματα και τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από την ενασχόληση σας με τη σκηνοθεσία μαθητικών θεατρικών παραστάσεων;

Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο να συντονίσει κανείς εφήβους και να τους μυήσει στην τέχνη του θεάτρου . Όμως η εμπειρία μού έδειξε ότι παρά τις δυσκολίες  το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και απρόσμενο για όσους παρακολουθούν τις παραστάσεις των μαθητών ,αφού δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από ερασιτεχνικές αλλά και επαγγελματικές παραστάσεις . Τα παιδιά προσεγγίζουν το θέατρο με αυτή την αφοπλιστική αθωότητα που καθηλώνει  το θεατή αλλά γεμίζει και τη δική μου ψυχή με συγκίνηση και ενθουσιασμό για την επιτυχία του στόχου , δηλαδή να ποιήσουμε ήθος.

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή της τέχνης του θεάτρου στις ζωές των νέων παιδιών;

Το θέατρο στο σχολείο είναι μια υπόθεση υψηλής παιδευτικής αξίας. Οδηγεί στην κοινωνικοποίηση του μαθητή, αναπτύσσει τη συλλογικότητα με τη συμμετοχή του σε μια δημιουργική ομάδα και τον καθιστά ενεργό πολίτη, ο οποίος παίρνει θέση στα πράγματα και διοχετεύει την ενέργειά του και τους προβληματισμούς του σε μια καλλιτεχνική δημιουργία. Γιατί, όπως λέει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ «με το θέατρο μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε αυτούς  που θα αλλάξουν τον κόσμο». Έτσι οι έφηβοι μαθητές μέσα από την αθωότητα της ηλικίας τους χτίζουν μέσα από το θέατρο το αύριο και για τον εαυτό τους και για την κοινωνία , μας γεμίζουν με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.

 «Αισθάνομαι πως όλος ο κόσμος είναι μια παράσταση και εγώ θεατής της», γράφετε. Υπάρχει κάποιο θεατρικό έργο το οποίο να έχει αποτελέσει μεγάλη έμπνευση για εσάς;

Όλα τα θεατρικά έργα που πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές μου , το καθένα χωριστά «μίλησε» διαφορετικά στον καθένα μας. Όλες οι παραστάσεις γεννήθηκαν σαν μωρά στη σκηνή και οι μικροί μου ηθοποιοί ήταν εκείνοι που με αγάπη τα μεγάλωσαν και  τα ενηλικίωσαν. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια από τα «πνευματικά» μου παιδιά θα ενέφερα  τη Μεγάλη Παντομίμα του Ντάριο Φο που αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση και για μένα προσωπικά αλλά και για τους μαθητές μου, αφού αποτέλεσε  πηγή δημιουργικότητας και προβληματισμού.

Αν σας ζητούσα να επιλέξετε το πιο αγαπημένο απόσπασμα από το βιβλίο σας, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο από τα ποιήματα που ανθολογούνται στο βιβλίο θα ήταν το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου Βρες χρόνο αφού νομίζω ότι αποτελεί ένα κώδικα για το πώς πρέπει να ζούμε βρίσκοντας χρόνο για όλα εκείνα που μας γεμίζουν τη ψυχή , μας επαναφέρουν στην ισορροπία από την αστάθεια που μας προκαλεί η καθημερινότητα, αποτελεί μάθημα για τις νέες γενιές για το πώς να μην σπαταλήσουν το χρόνο τους σε ανούσιες και μάταιες επιλογές.

«Βρες χρόνο για παιχνίδι -αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.
Βρες χρόνο για διάβασμα -αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.
Βρες χρόνο να είσαι φιλικός -αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα -αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ΄αστέρια.
Βρες χρόνο ν΄αγαπάς και ν΄αγαπιέσαι -αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου -είναι πολύ σύντομη η μέρα για να ΄σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς -αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί -για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος»

Όλη η επικαιρότητα