Αγροτικά Ηλεία

«Τζόγος» το καρπούζι – Η υπερπαραγωγή ανησυχεί τους αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν στην Ηλεία οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού σε τούνελ χαμηλής κάλυψης, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα στρέμματα της καλλιέργειας είναι αρκετά αυξημένα (κάποιοι μιλούν, ίσως υπερβολικά, για διπλάσια στρέμματα) σε σχέση με πέρυσι.

Ο λόγος αυτής της αύξησης οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν σχετικά καλά στην αγορά (καλές τιμές παραγωγού) και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με το ρώσικο εμπάργκο. Με βάση όσα αναφέρουν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδος  το «ξεσκέπασμα» (από τα τούνελ χαμηλής κάλυψης) των καλλιεργειών ώστε να ξεκινήσει η καρπόδεση, ξεκινάει τον Απρίλιο. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αρχίζει η συγκόμιση. Βασική προυπόθεση ο καλός καιρός.

Ανησυχία για τις τιμές

Παραγωγοί που ασχολούνται χρόνια με την καλλιέργεια καρπουζιού εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα στρέμματα της καλλιέργειας. Θεωρούν βέβαια υπερβολή τις εκτιμήσεις για διπλασιασμό αλλά συμφωνούν ότι τα στρέμματα είναι αρκετά αυξημένα. Αυτό συνεπάγεται και κάποιο ρίσκο στην τιμή πώλησης. Η υπερπαραγωγή ενδεχομένως να επιφέρει μείωση στις τιμές με αποτέλεσμα να καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια. Από την άλλη υπάρχουν και οι αισιόδοξοι ότι «η βορειο-ευρωπαϊκή αγορά θα απορροφήσει το  πρώιμο προϊόν δεδομένου ότι το καρπούζι της Ηλείας και ειδικά αυτό της Αμαλιάδος είναι ανώτερα ποιοτικά»

Τζόγος το καρπούζι

Στην περιοχή του Καρδαμά συναντήσαμε τον παραγωγό Αθανάσιο Πετρουτσά: «Εγώ είμαι κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφος, αλλά φέτος έβαλα εδώ 25 στρέμματα πρώιμο καρπούζι. Μεγάλο το κόστος. Έρχεται περίπου 700 ευρώ το στρέμμα. Και πόσο θα πουλήσω; Αν η τιμή είναι κάτω από 20 λεπτά το κιλό θα είμαι οικονομικά χαμένος. Το καρπούζι είναι πάντως τζόγος. Από τη μια 30 και 35 λεπτά το κιλό και από την άλλη 15 λεπτά. Η ζήτηση και η παραγωγή καθορίζουν τις τιμές. Εύχομαι να πάει καλά ο καιρός να μην έχουμε χαλάζια και καταιγίδες».

Απαράδεκτη κατάσταση

Ο κ. Πετρουτσάς αναφέρθηκε επίσης και στο φορολογικό: «Και ενώ δεν ξέρουμε, παρά μόνο ο θεός, τι καιρό θα κάνει, και ενώ δεν ξέρουμε τι τιμές θα πιάσει το καρπούζι, έρχεται η εφορία και μας ζητά το φόρο προκαταβολικά! Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα! Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν…»

«Καλές τιμές το πρώιμο»

«Καλλιεργώ στον Καρδαμά 60 στρέμματα πρώϊμο καρπούζι», μας λέει ο  παραγωγός Άνγκολι Κέλμαν και συνεχίζει: «τα έξοδα είναι πολλά, μεροκάματα, υλικά, λιπάσματα, γεωπόνοι, και η τιμή άγνωστη. Πάντως η εφορία τα θέλει μπροστά τα λεφτά. Πάντως το πρώιμο καρπούζι έχει γενικά καλύτερες τιμές. Το στρέμμα αποδίδει περίπου 300-400 κιλά. Θα δούμε πως θα πάει γιατί το καρπούζι. Αρκεί να βοηθήσει ο καιρός »

Όλη η επικαιρότητα