Κόσμος

Β. Κορέα προς ΗΠΑ: Εσείς κηρύξατε πρώτοι τον πόλεμο

Ακούστε το άρθρο
Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που ο φραστικός πόλεμος ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν καλά κρατεί. Λίγες ώρες αφότου αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, συνοδευόμενα από μαχητικά, πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγ δήλωσε ότι η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα.

Και αυτό γιατί «ο αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα με την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών».

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι ήταν οι ΗΠΑ που πρώτη κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας», τόνισε ο Ρι σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας.

Κάλεσμα Πεκίνου για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές

Η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές στην κρίση με τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά», εν μέσω αυξανόμενης φιλοπόλεμης ρητορικής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο ανησυχεί η Κίνα ότι ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στον Τραμπ και στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ πολύπλοκη και ευαίσθητη.

Είναι ζωτικής σημασίας όλοι να εφαρμόσουν αυστηρά, πλήρως και ορθά όλα τα σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Λου, ψηφίσματα τα οποία καλούν τόσο για πιο αυστηρές κυρώσεις όσο και για προσπάθειες να επαναληφθεί ο διάλογος.

Καμία πλευρά «δεν πρέπει να ερεθίσει περαιτέρω την άλλη και να προσθέσει λάδι στη φωτιά της τεταμένης κατάστασης στη χερσόνησο αυτή τη στιγμή», είπε ο Λου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε πως καμία πλευρά δεν θα συνεχίσει να κάνει πράγματα που ερεθίζουν την άλλη και θα πρέπει, αντίθετα, [όλες οι πλευρές] να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.»

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή δοκιμή πυρηνικής βόμβας στις 3 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας έναν νέο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Αν και η Κίνα έχει οργιστεί με τις επανειλημμένες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, έχει καλέσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να βοηθήσουν να μειωθεί η ένταση αναστέλλοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις τους.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα